ELS ESCÀNDOLS DE CORRUPCIÓ

Xantatges i estat d'implosió

"Totes les càrregues estan posades en l'estructura de l'Estat. Si implosionen des de l'interior, serà molt difícil mantenir drets els fonaments que el suporten"

3
Es llegeix en minuts
Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, el 25 de novembre, després de visitar el Rei a l’hospital Quirón San José de Madrid.

Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, el 25 de novembre, després de visitar el Rei a l’hospital Quirón San José de Madrid. / EFE / SERGIO BARRENECHEA

Carlos Carnicero

No estan sincronitzats, però els diferents xantatges que pesen sobre polítics i institucions amenacen amb l'oclusió del sistema polític i amb una implosió, produïda des de dins de les institucions, que pot arribar a acabar amb l'actual model de democràcia.

Des delRei cap avall, és difícil trobar personalitats de l'Estat que no estiguin amenaçades per un xantatge o un altre. Per si faltava alguna cosa, l'escàndol de l'espionatge polític aCatalunya podria afectar fins i tot el procés sobiranista posat en marxa pel presidentMas.No hi ha partit polític de pes que d'una manera o d'una altra no estigui immers en aquest estat d'amenaces.

El soci del gendre del Rei,Diego Torres, fa anar la maneta del xantatge contra el seu soci,Iñaki Urdangarin, que s'estén a la seva dona, lainfanta Cristina, cada vegada amb més força i arriba a la Casa del Rei. En l'última compareixença, Torres va anar més enllà a l'especular amb intervencions directes del Rei, d'una amiga molt pròxima del monarca i fins i tot delpríncep Felip.

AlGovern les coses no estan gaire més bé.Mariano Rajoy, en la doble condició de president del PP i del Govern, no facilita cap explicació perquèLuis Bárcenas hagi estat treballador del partit fins més de dos anys després de dimitir com a senador i ser imputat en la'trama Gürtel'.Ningú sap ni respon per què aquest tracte de privilegi a qui es va endur almenys 22 milions d'euros aSuïssa i ha estat responsable de les finances del PP durant més de 20 anys.

Com en una novel·la per entregues del segle XIX, els espanyols van cada dia al quiosc o a internet per saber l'evolució dels malvats que han fet d'Espanya una immensa claveguera de corrupció. L'assumpte és conversa obligada de despatxos, fàbriques i bars. I ha arribat tan al fons en la ciutadania que la indignació es desborda sense control. Són un conjunt d'assumptes que no s'oblidaran.

Detectius a Catalunya

A Catalunya, l'estabilitat política està amenaçada pel coneixement d'agències de detectius que feien investigacions sobre els negocis i la vida personal de connotats polítics. Sembla evident que el xantatge era el mòbil d'aquests encàrrecs de què es busca responsables. Algun dels polítics més involucrats en el procés sobiranista podrien arribar a la condició d'imputats per corrupció les pròximes setmanes.

És difícil trobar una constel·lació que posi en conjunció tants astres de les sentines de l'Estat. La indignació va en augment, bullen les xarxes socials i els moviments de ciutadans indignats comencen a tenir les primeres victòries sobre el Parlament i les decisions dels partits majoritaris.

Situació insostenible

Si la conjunció es manté, si la infanta Cristina és cridada a declarar en les causes de corrupció del duc de Palma i si alts dirigents del PP, inclòs el mateix president del Govern, són citats en seu judicial, l'estabilitat de Govern a Espanya i, també a Catalunya, es pot fer insostenible.

Mentrestant no hi ha reacció davant els successius xantatges. Luis Bárcenas fa anar la seva agenda i els seus documents amb eficàcia. Fins ara, ha aconseguit, ni més ni menys, que Mariano Rajoy, lluny de posar en marxa accions judicials contra ell, ni tan sols s'atreveixi a pronunciar el seu nom.

Acceptar un xantatge promou tanta o més feblesa que el fet que se'n conegui el contingut. Si les demandes del xantatgista són inassumibles, el més aconsellable és l'eutanàsia per no allargar el patiment del malalt.

La crisi de la patronal espanyola

A aquest panorama desolador s'hi ha d'afegir la crisi sistèmica de laCEOE. L'anterior president és a la presó acusat de greus delictes de corrupció. El seu successor actua com a piròman posant en dubte les dades oficials de l'Estat sobre la desocupació i insulta i ofèn centenars de milers de treballadors funcionaris públics. I el seu vicepresident haurà de dimitir tan bon punt avanci el procés d'escaqueig de pagaments a laSeguretat Social i aHisenda per pagaments en diner negre als seus treballadors.

Notícies relacionades

I, a propòsit de malaltia, les contínues xacres del Rei d'Espanya, la seva edat i les obligacions imprescindibles de la seva agenda són un factor afegit per a una institució hereditària que no està tan consolidada perquè la primera successió no sigui complexa i delicada.

Totes les càrregues estan posades en l'estructura de l'Estat. Si implosionen des de l'interior, serà molt difícil mantenir drets els fonaments que el suporten. Però el risc de desestabilització no pot ni ha d'impedir que se sàpiga la veritat. Aquesta vegada els ciutadans ni estan disposats a perdonar ni a oblidar.