Al contraatac
Així es titulava, 'A dalt i a baix', una sèrie britànica de televisió que va triomfar als anys 70 i que descrivia la vida en una 'casa bona' del Londres de principis del segle XX. A dalt vivien els Bellamy, ell polític, ella aristòcrata, i els seus fills. A baix, el servei: la cuinera, el majordom, les donzelles. Junts, però cada un a la seva planta, passaven els avatars d'un canvi d'època. A principis del segle XXI vivim en el veïnatge universal, però igualment ens trobem amb les dificultats del nostre temps cada un a la nostra planta.
A dalt
Notícies relacionadesAquesta setmana, l'extresorer del PP Luis Bárcenas s'ha vist obligat a desmentir que s'hagi apuntat a l'atur. Però no pels 38 milions que confessa haver ocultat a Suïssa, sinó perquè està pendent d'un judici per acomiadament improcedent amb la seva empresa, el PP. La secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, diu que el seu va ser un acomiadament diferit i una simulació de retribució, obviant que aquestes figures no apareixen per més que es busquin en la reforma laboral que va aprovar el seu Govern. També va obviar el president Rajoy que al dèficit del 2012 que ell va explicar ufanós al Congrés, el 6,7%, s'hi han de sumar les ajudes a la banca, que l'eleven al 9,9%. I que malgrat això seguim sense crèdit ni finançament per a les nostres empreses. Als socialistes espanyols els hem vist esgotar part del crèdit que els queda pretenent obrir un debat federal i llançant-se els plats pel cap en el primer enfrontament territorial amb la comunitat que encapçala precisament aquesta reivindicació. I parlant de coherència, dues estampes més: Europa ha dit als italians que s'equivoquen per votar tan poc el seu candidat, Mario Monti, i preferir-ne altres que no tenen l'austeritat i el sacrifici dels ciutadans per bandera única. I hem vist el Summe Pontífex d'una religió basada en l'amor al proïsme i l'atenció al pobre abandonar el Vaticà envoltat d'efectes especials hollywoodencs i fart de les intrigues i els escàndols.
A baix
A baix es va saber que l'atur --el de veritat, no el de Bárcenas-- es dispara a tota l'eurozona. Sobretot, a la part baixa d'Europa: encapçalen el rànquing Grècia, Espanya i Portugal. Però la pujada més gran correspon a Itàlia, on viuen els homes i dones irresponsables que s'entesten, equivocadament, a no votar més austeritat. Vam saber també que a dalt, a Alemanya, la ministra d'Ocupació considera un cop de sort rebre tant llicenciat espanyol, una emigració qualificada, sí senyor, que farà créixer encara més el seu país. Un país amb molta visió de futur, perquè un jove emprenedor sevillà i punter ens va explicar a la ràdio que només ha trobat finançament per a la seva empresa a Alemanya. I una noia de 28 anys es va desmaiar a Tenerife al mig del carrer perquè feia dos dies que no menjava. No té feina ni ingressos i el menjar que aconsegueix el dóna al seu nen de 2 anys.