El poder del gegant asiàtic

La Xina es posa al mig

Les visites a Pequín d'Abbas i Netanyahu escenifiquen el creixent paper xinès al Pròxim Orient

2
Es llegeix en minuts

L'aspiració de la Xina a tenir un paper més important al Pròxim Orient s'ha escenificat de forma contundent aquesta setmana amb la visita simultània a Pequín del president palestí,Mahmud Abbàs, i el primer ministre israelià,Benjamin Netanyahu. L'encaixonament en el temps de les visites dels dos líders, poques vegades amb agendes coincidents excepte als Estats Units, revela el mutu reconeixement del paper que la Xina pot portar a terme en la hipotètica solució del seu interminable litigi. Les trobades, per separat, van tenir lloc, a més a més, unes setmanes després que John Kerryintentés, de moment amb poc èxit, revifar les negociacions bilaterals.

En els temes immediats, l'esforç xinès s'instrumenta sobre tres pilars. Primer, el foment de les relacions bilaterals. El compromís xinès amb la causa palestina marca distàncies amb Israel, però no impedeix que les dues parts intensifiquin la cooperació econòmica i comercial. Així mateix, és previsible un augment substancial de la inversió xinesa als territoris palestins, especialment en les infraestructures. En resum, s'ha d'esperar un increment de la seva presència i influència en els dos actors. La punta de llança serà el seu instrument preferit, l'economia.

En segon lloc, aquest esforç té dimensió regional. La presència de la Xina al Pròxim Orient s'ha enfortit en aquests anys de crisi econòmica mundial. Amb la guerra de Síria en un carreró sense sortida i l'Iran a la recambra d'un agreujament de les seves diferències amb Occident, creixen els temors de Pequín a una desestabilització greu de la zona, amb una cadena de conseqüències que afecti de manera singular i duradora el seu proveïment d'energia, en la seva part més gran procedent de l'Aràbia sunnita i l'Iran xiïta. Després del que ha passat a Líbia, des de la reivindicació d'una posició de neutralitat i no ingerència, promovent un concepte de seguretat integral, comuna i cooperativa, la Xina ha teixit una xarxa de vincles amb els països de la regió de forma que qualsevol que sigui l'evolució posterior pugui mantenir ben resguardats els seus interessos. L'augment dels subministraments de petroli a canvi de fortes inversions en infraestructures i acords financers marca un full de ruta a la seva mida.

Notícies relacionades

Finalment, aquesta iniciativa xinesa és el fidel reflex d'una influència diplomàtica en expansió i de l'aspiració a exercir de potència global assumint una responsabilitat més gran en els afers internacionals, tal com se li ha estat exigint per part d'altres potències rellevants, potser cínicament. Ara tindrem l'ocasió de comprovar-ho fefaentment, ja que aquest nou actor sembla més receptiu i disposat a posar fi a la seva tradicional discreció. Ho farà portant la seva pròpia política sota el braç, i en més d'una ocasió, al defensar la primacia dels seus interessos i resistir obertament les pressions de tercers, és molt probable que posi en causa l'estratègia occidental en una zona de similar importància vital per al món desenvolupat.

Director de l'Observatori de la Política Xina i autor de China pide paso. De Hu Jintao a Xi Jinping (Icaria)