Els “drones”, aquests petits vehicles aeris no tripulats que fins fa poc només utilitzaven els exèrcits per fer incursions perilloses, es posen al servei de l'hostaleria. Encara que la història sembla treta directament d'una pel·li de ciència-ficció, la substitució dels cambrers per safates voladores teledirigides podria estar cada vegada més a prop.
A aquest pas, i perdoneu-me l'exageració, molts hauran de buscar altres vies per anar al Regne Unit a aprendre anglès i treballar “encara que sigui de cambrer”. I és que és a Londres on Jo!Sushi Soho està provant el primer prototip de la ITray, un 'mini-drone' fabricat amb fibra de carboni que pot desplaçar-se a 11 metres per segon i té un abast de 50 metres. Funciona amb connexió wi-fi i es dirigeix per control remot a través d'un iPad, alhora que compta amb càmeres HD que permeten comprovar que els seus plats arriben als comensals.
El 'gadget' ha estat desenvolupat pel cap executiu de la cadena de restaurants per sorprendre els seus clients en el llançament d'una nova hamburguesa amb base d'arròs. I mira si ho ha fet: “Va ser al·lucinant i molt estrany, com tret d'una novel·la de ciència-ficció. Va ser servida com per art de màgia, com si una nau alienígena portés menjar a la meva taula”, comentava un d'ells.
Però Jo!Sushi Soho no és l'únic. Domino's Pizza també treballa en un repartidor volador, el Domicopter, desenvolupat per T+Biscuits. Encara que de moment només ha presentat un vídeo en què es veu el “drone” transportant una bossa carregada amb dues pizzes familiars, és una clara advertència del que ens porta el futur. I no només a l'hostaleria, sinó que aquests petits avions no tripulats també s'estan provant per convertir-los en exploradors que puguin cartografiar selves tropicals, analitzar conductes animals, transportar medicines a llocs remots, etc.
Em costa veure els bars i restaurants sense cambrers que et donin els bons dies o que et recomanin el millor del menú, però reflexionant en aquest punt t'adones que la tecnologia ha permès i permetrà substituir gran part del personal en molts punts de venda: caixers automàtics als bancs, gasolineres autoservei, maquines expenedores on abans hi havia un quiosc, caixes d'autopagament als centres comercials, trens que es condueixen sols...
Notícies relacionadesAixò, que pot sonar una mica catastrofista (i en el context econòmic en què es troba el nostre país, encara més), també pot ser una oportunitat. ¿I si potenciéssim la formació en tecnologia i innovació per poder competir a nivell mundial en aquest sector?