¿Veurem un Salari Mínim Mundial?
No és una idea nova. Des que a finals del segle XIX es va assajar per primera vegada a Austràlia i Nova Zelanda, i el 1909 va saltar al Regne Unit, elsalari mínim establert per llei ha estat un instrument important als mercats de treball de molts països. Existeixen naturalment les raons relacionades amb la seva capacitat de protegir els treballadors, així com per millorar les condicions de justícia i dignitat de les persones. Però també des del punt de vista econòmic, s'han provat els seus avantatges en la reducció dels nivells depobresa idesigualtat derenda, la seva potencialitat com a mecanisme d'estabilitzador automàtic de l'economia i de suport al consum, o de reducció de les bretxes salarials entre els que cobren més i els que cobren menys, així com la reducció de la despesa en polítiques socials i de suport als més vulnerables.
Amb la globalització i la crisi econòmica, el tema torna a posar-se a sobre de la taula per moltes raons. Ja no és tan sols el debat sobre els 'minijobs' alemanys, o la croada delBanc d'Espanya perquè les empreses espanyoles tornin a ser competitives a base de reduir els salaris fins que hàgim de pagar per treballar. No, no és només això. És que la globalització econòmica ha permès que algunes empreses sense escrúpols aprofitin normatives laborals inexistents per aconseguir que els seus marges siguin més grans a base de produir en països on els seus treballadorssón nens o persones subjectes a jornades de treball maratonianes.
¿No seria relativament senzill establir que en cap país del món es pugui pagar un salari/hora inferior al que costa viure en condicions dignes? Les paritats de poder de compra (PPP, o el que pot comprar cada moneda en cada país) estan també inventades des de fa temps, i per tant segurament seria més fàcil aconseguir un Salari Mínim Mundialque acabar amb els paradisos fiscalso elfrau, cosa que sembla que actualment està al punt de mira i l'agenda del G-8.
Notícies relacionadesMalgrat els complexos sistemes de salari mínim que hi ha en països tan importants per al creixement mundial com l'Índia o el Brasil, tenim anàlisis exhaustives que demostren els efectes positius del salari mínim (per exemple, exposats per l'Organització Internacional del Treball a World of Work Report 2013, o l'Informe Mundial sobre Salaris). És una qüestió, com tantes altres, de voluntat política, i seria una oportunitat excel·lent per rentar-li la cara a la globalització. Pensem-ho.