2
Es llegeix en minuts
Meduses.

Meduses. / DANNY CAMINAL

L'estiu ha arribat i el nostre contacte amb elmar augmenta exponencialment. Ens refugiem a prop del mitjà marí per superar la calor, i el bon temps ens convida a apropiar-nos el mar com a espai d'oci.

Les converses entre banyistes habituals a la platja de laBarceloneta convenen aquests últims dies que aquest any hi ha moltíssimes meduses. Moltes més que en les últimes temporades. Ho afirmen amb forta convicció i total seguretat. No obstant, ¿realment és així? ¿Algú s'ha proposat comptar-les? ¿Algú les ha geolocalitzat per saber les diferències entre les diferents platges del nostrelitoral i segons els dies?

Un podria respondre que aquest treball és de científics. I, efectivament, ho és. No obstant, les nostres platges no estan plenes de científics recollint dades de forma exhaustiva, però sí de persones ocioses que volen banyar-se sense haver de patir les molestes picades de lesmeduses. Un grup de l'Institut de Ciències del Mar(ICM) del CSIC (per cert: també ubicat davant les platges de Barcelona) ha fet tirar endavant un projecte que requereix la col·laboració ciutadana per respondre les preguntes anteriors, sumant un nombre considerable d'observacions.

El projecteAlerta Meduses forma part de la iniciativaObservadors del Marcoordinada per Elisabetta Broglio i que aglutina tots els projectes participatius de l'ICM-CSIC. Observadors del Mar parteix de la premissa que el medi marí representa dues terceres parts de l'extensió total del nostre planeta, però paradoxalment és una extensió poc coneguda científicament parlant.Observadors del Mar també demana observacions de peixos invasors provinents del Mar Roig que poden canviar dràsticament l'hàbitat marí; d'esponges, per saber si el canvi a la temperatura del mar i a la quantitat d'aliment ha afectat la seva salut; o gorgones, per conèixer millor l'abast de la seva mortalitat massiva a causa de l'augment de la temperatura de l'aigua. Aquests altres projectes s'imaginen amb la col·laboració de submarinistes o pescadors, no de banyistes, però tota contribució és benvinguda. No podem quedar-nos de braços plegats i oblidar la nostra responsabilitat amb el mar.

Notícies relacionades

Observadors del Mar es va explicar a qui estigués interessat durant la Festa de la Ciència i la Tecnologia del passat 15 i 16 de juny. L'espai de Ciència Ciutadana de la plataforma Barcelona Laboratori que impulsa la Direcció de Creativitat i Innovació de l'Institut de Cultura de Barcelona va permetre conèixer projectes com l'esmentat.

Postpublicat al portal d'opinió50x7