La salut i el treball

El 'mobbing' com a cost econòmic

La integració de les empreses genera fenòmens de resistència per la pèrdua d'independència

3
Es llegeix en minuts

El director d'una empresa va sol·licitar la meva opinió sobre un problema que s'havia generat arran d'un nou fitxatge. La meva resposta va ser clara, encara que potser no vaig usar una paraula políticament correcta. «Estàs davant un problema de gelosia -li vaig dir-, tot el soroll que sents és resistència a una persona competent que ha entrat en el teu equip». La resposta em va sorprendre: «No puc acceptar un argument en l'esfera personal per tractar un problema professional». Efectivament, la gelosia és considerada com una cosa privada, no un problema d'empresa. No obstant, les seves conseqüències són devastadores.

Fins fa ben poc l'assetjament laboral «no existia». A les víctimes que queien en una depressió se les tractava com a malaltes i tema resolt. Quan les víctimes han passat a ser legió, el tema ha entrat en l'apartat de defensa dels drets dels treballadors. Això no obstant, rere la porta de l'assetjament laboral entren també falses víctimes, manipuladores d'un problema real i a més a més denigradores del seu verdader valor. És un fet contra el qual també ens prevenen els experts. Això mereix una cita de lucidesa,Marie-France Hirigoyen(Malaise dans le travail)

No obstant, elmobbingha de fer el salt definitiu per incorporar-se al compte de resultats de l'empresa. L'assetjament laboral és un problema de costos. I si es tracta d'un tema de costos potser s'entendrà millor. A partir de processos vinculats al que podríem denominar rivalitat patològica, sota la síndrome de la gelosia i l'enveja, les empreses perden o incapaciten actius humans de primera divisió, i sostenen així la mediocritat.

Un moment de clarividència ja el trobem als anys 50 quanC. Northcote Parkinson, en un dels seus incisius escrits carregats d'humor, ens parlava de laingelositiscom a malaltia paralitzant de les empreses. Aquest mal estaria format per dos components -incompetència i gelosia- que tots els individus tindríem, però en dosis determinades produiria la paràlisi de l'empresa. Segons aquest autor, laingelositiss'expressa quan un superior jeràrquic promociona el subordinat menys capacitat per evitar futures rivalitats. Aquest procés es repeteix en diversos cicles promocionals fins a deixar l'empresa sense capacitat, sense idees i sense imaginació.

Sense comptar amb estadístiques que puguin avalar-ho, hi ha la sensació que aquest problema augmenta exponencialment els últims anys. ¿És fruit d'una consciència superior sobre aquesta realitat o més aviat obeeix a causes estructurals rellevants? M'inclino per la segona opció, sintetitzada en dos fenòmens actuals, un d'intern i un altre de relatiu al mateix sistema econòmic en el nou entorn global i de crisi, tots ells amb la inseguretat com a fons.

Amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació, la integració de sistemes per a la gestió de l'empresa passa per processos de reenginyeria que trenquen amb la independència funcional de múltiples unitats orgàniques fins a integrar-les totes elles en un tot corporatiu interdependent. Es tracta d'una nova cultura d'empresa. Això genera no poques resistències on les formes de rivalitat patològica són freqüents. S'ha de remarcar que la integració de sistemes és un procés positiu. Com a resultat -si es fa bé- obtenim organitzacions més competitives, però també més sanes des d'un punt de vista de gestió i de relacions professionals internes. En aquest sentit, la tolerància d'aquestes resistències redunda en el bloqueig o destrucció personal dels líders de la integració amb costos per a l'empresa sota el signe de la mediocritat.

Notícies relacionades

Des d'un altre enfocament, en l'entorn global, els processos d'outsourcingi deslocalització a escala mundial juntament amb l'increment de les formes precàries de contractació i el fantasma de l'atur com a risc quotidià, estan trencant les bases de la seguretat personal.Richard Sennett posa el dit a la llaga: «El vincle social sorgeix bàsicament de dependència mútua». No obstant, «tots els dogmes del nou ordre tracten la dependència com una condició vergonyosa». És una cultura temerària.

Així, mentre no es troben vacunes o sedants adequats, sorgeixen creixents situacions pròximes al concepte delmobbing;moviments defensius erròniament dirigits cap a víctimes pròximes que no tenen res a veure ni amb el problema ni amb la solució però que expressen aquesta ansietat producte de la desestabilització i la inseguretat. Curiosament, els assetjadors moderns són, a vegades, franctiradors inconscients contra un ordre social francament millorable. Igual que en les albors de la societat industrial es destruïen màquines, en aquest nou escenari es destrueixen persones, molt sovint les més vàlides. Una mala inversió.