L'ADN de la setmana
Menjar granota
Els mitjans de comunicació anglesos han publicat aquests dies que en unes excavacions prehistòriques de fa més de 10.000 anys hi han trobat restes de cuixes de granota. Això voldria dir que la primera prova que els humans menjaven granotes ha estat trobada en una terra on actualment és una cosa gairebé impensable. De fet, els arqueòlegs afirmen que els anglesos menjaven aquests amfibis 8.000 anys abans que els francesos, a qui anomenen «froggies» per la seva afició a menjar granotes.
Cal dir que el més probable és que els humans haguessin menjat granotes molt abans. De granotes n'hi ha a molts llocs i les cuixes són saboroses i nutritives. La nostra espècie ha sobreviscut gràcies a la seva capacitat de menjar qualsevol cosa. No hi ha raó per pensar que no haguessin menjat uns animals abundants i fàcils de caçar. Les excavacions han estat fetes en un lloc pròxim a Stonehenge, on s'han trobat les més antigues restes de poblacions ocupades contínuament a la Gran Bretanya. Aquest fet podria explicar que fa 5.000 anys s'hi edifiqués l'impressionant monument que avui hi contemplem.
Els costums alimentaris han evolucionat i s'han anat fixant per raons molt diverses. La gastronomia de les illes Britàniques estava considerada fins fa poc avorrida i monòtona perquè als seus habitants no els agradava tastar menjars estranys com granotes, cargols i fins i tot conill o cavall. Darrerament, l'arribada d'immigrants de tots els orígens ha omplert els seus carrers de restaurants indis i xinesos i s'ha produït una recuperació també de les tradicions locals. Serà difícil que els anglesos es tornin a posar a menjar cuixes de granota, de la mateixa manera que a nosaltres ens costaria començar a menjar insectes com fan en alguns països i com potser feien els nostres avantpassats. Però les modes gastronòmiques són canviants i potser algú proposarà una dieta Stonehenge amb cuixes de granota i un got celta de sidra perquè tot entri millor.