Pendents del PIB, referència progressivament equívoca

1
Es llegeix en minuts

Els economistes no paren en els seus esforços per remodelar el PIB, de manera que cada vegada ens hi fixem tots més… i menys en la gent. “The Economist” publica setmanalment, entre els “Indicadors econòmics i financers” el PIB en primer lloc, seguit de la producció industrial, preus al consumidor, percentatge de desocupació...

Si el PIB va bé, ¿tot va bé? No, en primer lloc, perquè és l'indicador “econòmic i financer”, no social. No, també, perquè cada dia interessats cisells adapten les xifres. Amb el títol d'“Els valors intangibles i el PIB”, l'Informe Setmanal de Política Exterior del 17 de setembre informa de les modulacions realitzades tenint en compte “els actius intangibles que les estadístiques oficials no arriben a mesurar amb precisió, per la qual cosa el seu valor no es comptabilitza apropiadament al PIB”.

L'R+D és un dels grans valors actualment absents. El 1999, els Estats Units van requalificar el desenvolupament del coneixement com a inversió, no com a despesa, ja que origina patents, propietat intel·lectual, marques registrades, creacions artístiques, dissenys i processos industrials. Els intangibles inclouen a més la formació laboral, les millores de les tècniques d'organització... a causa de la seva capacitat per generar ingressos a llarg termini.

Des del 31 de juliol el Bureau of Economic Analysis, del Departament de Comerç dels EUA, va començar a donar un pes econòmic més gran a la creació –llibres, pel·lícules, música, fàrmacs, productes biotecnològics– i això es traduirà en una important revaluació del PIB. Itàlia i el Canadà ja han començat a incorporar aquests criteris i la UE ho farà a partir del 2014.

Notícies relacionades

La revisió més important –afegeix l'Informe– radica en la manera com es valora estadísticament l'R+D, “el flux sanguini” de l'economia del segle XXI. La inversió en R+D en el sector biotecnològic sumarà, per exemple, més de 200.000 milions de dòlars aquest any.

Sabent això, ¿com pot ser que el govern, tan atent al PIB, no promocioni la investigació a Espanya?