Immigrants al seu propi país
Desgraciadament aquest Nadal molts joves emigrants no han pogut estar en aquests dates tan assenyalades amb les seves famílies al no poder pagar un bitllet d'avió de tornada a casa per estar amb els seus éssers estimats.
Mentrestant, el PP va aprofitar el moment, conscients que el país sencer estava en plenes festes nadalenques, per aprovar una nova mesura al Butlletí Oficial de l'Estat del 26 de desembre que elimina el dret automàtic a la sanitat als emigrants que estiguin fora del país més de 90 dies. Aquest és l'últim d'una llarga sèrie de greuges contra els ciutadans, especialment els joves.
Ja van fer una cosa semblant el 2012, amb una mesura que va excloure de la sanitat pública els més grans de 26 que encara no havien cotitzat. O més ben dit, no havien pogut cotitzar per culpa de la insostenible taxa d'atur juvenil.
Al mateix paquet de mesures van excloure els immigrants no regularitzats de la sanitat ordinària. Recentment 'The Economist' es feia ressò de com 'The Lancet' (una de les revistes mèdiques més prestigioses), avisava sobre el perill d'una crisi de la sanitat pública espanyola i possibles epidèmies de tuberculosi i malària 14/12/14.
Limitar la cobertura mèdica no és manera de tractar les malalties contagioses. Elles no semblen preguntar pel DNI o el passaport. Si la senzilla decència humana no et motiva, almenys el sentit comú t'hauria de guiar. Però no al PP.
Ens treuen drets, aconseguits després d'anys de lluita, i els dilueixen en privilegis. Aquest és el canvi de fons i ho estan canviant tot. La justícia és "universal", però ara has de pagar per ella. Les universitats són "públiques" però apugen les matricules mentre que les beques es limiten i condicionen. Les dones són "ciutadanes de ple dret" però abans podien decidir sobre els seus propis cossos i ara hauran de pagar-se un vol per poder exercir els seus drets i evitar el Codi Penal.
En lloc d'un estat que garanteixi una dignitat col·lectiva estan posant obstacles als que moletem. I som molts. Però això sí, ja destapen el xampany per celebrar el final de la recessió quan no hi ha res a celebrar. Segons Eurostat, l'atur juvenil ha augmentat en 22 dels 23 mesos que s'han registrat des que Rajoy és president i aquesta setmana hem conegut l'escandalosa taxa de 57,7% per als menors de 25 anys.
L'emigració forçosa ara és una cruel realitat per a milers d'espanyols i catalans, sobretot gent jove. El nostre país ha deixat de ser una terra d'oportunitats. El degoteig de talent i energia que deixa el nostre país va en augment. En lloc de castigar els que busquen una vida millor (amb feina) més enllà de les nostres fronteres, hauríem d'estar ajudant-los i ser conscients de la nostra coresponsabilitat.
El mercat laboral expulsa gent del país i el PP els tanca la porta de retorn. Restringir els drets dels emigrants espanyols és una perversió de la idea d'una Europa amb llibertat de moviment i benestar universal.
La mesura converteix en paper mullat l'article 41 de la Constitució, que garanteix la Seguretat Social. Perverteix l'article 42, que diu textualment "Els poders públics mantindran un règim públic de Seguretat Social per a tots els ciutadans que garanteixi l'assistència i prestacions socials suficients davant situacions de necessitat, especialment en cas de desocupació. L'assistència i prestacions complementàries seran lliures". I atempta contra l'article 43, el dret a la salut. Sota-cavall-rei del PP.
I com era d'esperar, fins i tot contradiu el seu mateix programa electoral, on deien "Vetllarem pels drets socials, sanitaris, educatius i culturals dels espanyols a l'exterior." Això, com moltes altres coses, se'ls ha oblidat.
El nostre (mal)govern està contribuint a una Europa de divisions. Una Europa del nord versus una del sud, de grans contra joves, d''insiders' contra 'outsiders'. Una Europa de privilegis per a alguns en lloc de drets per a tots.
Notícies relacionadesEl PP està tornant al passat; no sabem a quina dècada. Però tampoc a quin segle.
@fjavilopez