Estratègies obliqües
El mite de l'avortament de les menors
Entre les moltes mentides amb què el Govern de Rajoy ha volgut justificar la seva cruel reforma de l'avortament n'hi ha una que destaca sobre les altres. És aquesta idea, tan estesa, que la llei actual permet a les dones de 16 i 17 anys avortar sense informar-ne els pares. És fals, per més que ho repeteixin polítics com Rosa Díez Rosa Díezo diversos dirigents del PP, que fins i tot va portar l'assumpte al seu programa electoral. «Canviarem el model actual de regulació sobre l'avortament per reforçar la protecció del dret a la vida, així com de les menors». La suposada «protecció a les menors» va ser una forma elegant d'apel·lar als pares, un cos electoral molt rendible en una societat que segueix sent tremendament patriarcal. A Espanya les filles segueixen sent tractades en moltes famílies com una propietat del pare, sobreprotegides i amb menys drets i llibertats que els fills mascles. En el seu moment, la llei de terminis del PSOE va ser molt qüestionada, fins i tot entre alguns dirigents socialistes -tots homes-, precisament per no obligar les dones de 16 i 17 anys a demanar permís. La polèmica va ser tan gran que molts es van quedar amb una idea que no és veritat. Aquestes menors no avorten a Espanya a l'esquena dels seus pares. La llei obliga a informar-ne almenys un dels dos, tret que existeixi «un conflicte greu» de «violència intrafamiliar, amenaces, coaccions o maltractaments». Són supòsits raonables; no crec que hi hagi qui defensi obligar una filla a informar de la seva decisió d'avortar a un pare maltractador.
La llei actual dóna l'última paraula sobre la seva maternitat a les dones de 16 i 17 anys. És també raonable, són elles les que veuran canviar la seva vida, i també hi ha adolescents que es podrien veure obligades pels seus pares a avortar contra la seva voluntat. Abans d'opinar sobre el tema, convé llegir un estudi recent de l'ONU sobre la maternitat en la infantesa, on els experts de les Nacions Unides recomanen a tots els països que permetin a les dones de 16 i 17 anys avortar sense permís patern. Els seus arguments són clars: complicar l'avortament, especialment a les menors, implica un seriós risc per a la seva salut. Al món, gairebé la meitat dels avortaments es realitzen en condicions de risc. Cada any, unes 70.000 dones moren en avortaments clandestins, una tragèdia directament relacionada amb el grau d'intransigencia de la legislació. Són les menors, per la por als seus pares i la falta de recursos econòmics, les que més riscos corren.
Totes aquestes dades són òbvies i entre els experts que analitzen l'avortament com un problema sanitari ni es debaten. Però és que aquesta reforma no l'ha fet el Ministeri de Sanitat, sinó el de Justícia. A aquest ritme, el següent pas de rosca sobre l'avortament el decidirà el Ministeri de l'Interior.