Una història d'amor entre llebrers
Marta Huguet i Marc Velasco, de BROTT, creen collars pensats per a tota mena de gossos
Marta Huguet i Marc Velasco, de BROTT, creen collars pensats per a tot tipus de gossos. /
Consell '(sobre)saliente': no expliquis la idea fins que no ho tinguis tot lligat i sigues conscient que sorgiran còpies, t'imitaran. Prepara't i tingues paciència, per seguir sent tu el primer i seguir innovant.
A la Marta i al Marc se'ls ha d'afegir “la Nela i el Brott”. Sempre. Nosaltres els coneixem només a ells dos (i ja és estrany). Sense la companyia dels seus dos gossos llebrers inseparables és com si els faltessin dues extremitats. Però avui la Marta i el Marc són a Barcelona i la Nela i el Brott s'han quedat a Manresa, la localitat on viu i treballa aquesta parella --en tots els sentits-- de creatius molt parladors. S'acaben les frases l'un de l'altre, parlen en plural gairebé sempre i el Marc diu que la Marta té obsessió amb els 'nachos' i la Marta que el Marc “és un manetes capaç d'aprendre qualsevol cosa amb un tutorial de Youtube”. Però no us espanteu, el mimetisme d'aquest interiorista i aquesta dissenyadora gràfica està més que justificat. No és un conte d'amor i dos enamorats. O sí, però no només això.
La Marta i el Marc tenen una qualitat molt respectable i es diu “emprendre per defecte”, o així ho han batejat ells. Fa temps que van deixar de treballar per compte d'altres i van començar a muntar les seves pròpies històries. El primer pas va ser DOSI Design, un estudi de disseny web, estudi gràfic i interiorisme, establert a Manresa, que es dedica a crear la imatge corporativa (des del logo fins a desenvolupament web, entre altres coses) de grans i petites empreses.
Collars per a gossos
Encara que, sens dubte, el projecte que els té robat el cor (i el temps) ara mateix és Brott, una empresa dedicada a dissenyar collars per a tota mena de gossos amb estil i molt a la moda. Tan a la moda que la setmana que ve, Brott tindrà un estand a l'Open Area (la zona oberta al públic) de la prestigiosa fira de moda 080 Barcelona. ¿Però què tenen els vostres collars? “Són diferents. Urbans. Quan adoptem la nostra primera gossa llebrer, Nela, ens vam adonar que en el mercat de collars passes d'uns de molt simples i lletjos a models exclusius de Louis Vuitton o Gucci, amb pedreria, ostentosos i molt cars”. Es posen a riure. Ells no volen això. A ells els fa vergonya vestir la seva gossa amb diamants de Swarovski, però creuen que mereix alguna cosa millor que un simple collar. I així neix Brott. A més, els collars de Brott estan pensats per a tota mena de gossos i especialment per a llebrers, una de les races més maltractades a Espanya, ja que les seves especials condicions fan que necessitin més seguretat. En la majoria de casos arriben a les gosseres atemorits i amb por i aquests collars ‘martingale’ estan pensats perquè no els facin mal ni els rasquin pel seu llarg coll o els seus moviments. Tot això, sense perdre l'estil: colors fluor, quadros que s'apunten a la moda 'hipster', tons més clàssics, multicolors.
N'hi ha de tota mena.“Sembla una cosa molt bàsica, però quan ens vam posar a buscar no vam trobar res així”, rememora Marc. La seva mare va fer el primer prototip de Brott. “Ai, les mares…”, afegeix la Marta, i és que la seva mare també s'hi va unir. Li van donar un parell de retalls: un tros que havia sobrat d'una vella bandolera i un teixit estiuenc i li van dir una cosa així com “mare, cus això a sobre d'això i això a sobre d'això”. I el resultat final va ser aquest. Potser l'estampat ja ha passat de moda, però en el seu moment van crear una microrevolució a la seva ciutat. “¡La gent no ens felicitava per com és de bonica la Nela, sinó pel collar tan bonic!
El negoci en parella
Amics, l'amic de l'amic, l'oncle del veí i fins i tot el veterinari volien vestir els seus gossos amb collars Brott, així que a poc a poc el negoci va anar agafant forma. Brott són ells dos, però compten amb l'ajuda de dues cosidores, encara que l'espavilat Marc (l'elogia Marta) no triga a posar-se a cosir si s'ha d'augmentar l'estoc per a dates assenyalades com el Chic Place Market, on també van estar. Al mateix temps, Brott segueix creixent i la Nela i el Brott (Brott gos) segueixen inspirant els seus propietaris gairebé sense que se n'adonin. “Brott neix no només de la nostra vocació de crear coses, sinó també de la nostra passió profunda pels gossos, volem el millor per a ells i això també passa per un bon collar”, defensa la Marta. El 5% dels beneficis de Brott el destinen a diferents protectores d'animals.
“¡I això que tampoc ens estem forrant!”, exclamen gairebé a la vegada en resposta a totes les persones que els feliciten perquè s'estan “fent d'or”. Res a veure. Darrere de Brott hi ha moltes hores de feina, compaginades amb els projectes de l'estudi. Hi ha moltes matinades sobre el portàtil i diumenges amb l''autocensura de parlar de feina… sense èxit. Si ja és difícil separar vida i feina, imagineu-vos en parella. “Quan pensem en algun destí de vacances sempre busquem llocs sense wi-fi. És el més important”. Es miren amb complicitat i s'acorden, no sense una certa recança, que aquest Nadal al final no van fer l'escapada que tenien planejada.
Les no-vacances i la no-paga extra és el que més troben a faltar de treballar per a altres. A més dels dolorosos 500 euros al mes que els toca pagar per ser autònoms sense cap bonificació (i a partir d'ara més, gràcies Rajoy). Tot i així, no deixen d'entusiasmar-se parlant de la nova col·lecció de Brott, de la seva aposta pel mercat local (“no volem convertir la Xina en la fàbrica del món”) i per la seva passió per l'artesania i la “feina ben feta”. De Barcelona a tot Espanya: reben comandes a la seva botiga 'on line' de tots els llocs i especialment del nord. A més, com que alguns collars tenen nom de municipis catalans (Cadaqués, Isona, Breda, Ter) resulta curiós imaginar-se un càntabre passejant el seu gos amb un collar anomenat Montserrat.
L'assessorament
Encara que a la pràctica estan sols, la Marta i el Marc han rebut molta ajuda del seu entorn, consells, recomanacions. I el pare del Marc, amb això de Brott, ha entès, per fi, a què es dedica el seu fill. I això està molt bé. “Fins ara el meu pare es pensava que a l'estudi ens dedicàvem a imprimir i coses així”, afegeix el Marc, entre rialles. “Però com que els collars els poden tocar, suposo que ara ho veuen més clar…”, suggereix la Marta. A més, també formen part del programa SECOT, una plataforma en què empresaris jubilats (això és, entranyables senyors amb bones idees i molts anys d'experiència) assessoren joves, com ells, que estan començant. És un servei gratuït que permet als emprenedors deixar-se assessorar --sàviament-- per sèniors amb més experiència. I gratis. “La setmana que ve, vindran a l'estudi a avaluar-nos i donar-nos més claus per muntar un negoci. Estem nerviosos com per a un examen”, relata la Marta. I així es podrien passar hores. Parlant dels nous dissenys, de la pròxima fira en què participaran, The Boy Market BCN, i de les ganes que tenen d'encomanar la seva passió pels gossos a tothom.
Notícies relacionadesPerquè la història de la Marta i el Marc és això, una història d'amor entre llebrers. Quan els pregunten que quan tindran fills, ells somriuen i contesten que ja en tenen dos. La Nela i el Brott.