Veritats sobre els impostos

2
Es llegeix en minuts

Set punts importants ­sobre la tan esbombada baixada d'impostos que, casualment, ar­ribarà coincidint amb un any electoral.

1. Els comptes públics tenen un problema d'ingressos, no de despeses. Espanya està per sota de la mitjana europea en despesa pública: és el 42,9% del PIB davant el 49,1% de la UE. El dèficit no és culpa de les pensions ni de l'educació ni de la sanitat. Els comptes no quadren perquè falla el nostre model fiscal.

2. Espanya és el sisè país que menys recapta de tot Europa: només un 37,1% del PIB, davant la mitjana de la UE-27 (45,4%) i molt per sota dels països del nostre entorn: França (51,8%), Alemanya (44,8%) o Itàlia (47,7%). Només Irlanda

-gairebé un paradís fiscal- i països molt lluny del nostre PIB -Letònia, Lituània, Romania i Eslovàquia- recapten menys.

3. Espanya ingressa molt poc, malgrat que compta amb un dels IRPF més alts del planeta en els seus trams màxims. Fa falta anar-se'n a Suècia o a l'illa caribenya d'Aruba per trobar un tipus màxim superior al que avui paguen els catalans.

4. Que els trams alts de l'IRPF siguin molt elevats no significa que els rics paguin més. Al contrari. Les grans fortunes s'escapen legalment de l'IRPF, gràcies a les societats patrimonials i les Sicav. Són els assalariats de classe mitjana els que suporten la part més elevada de l'esforç fiscal del país.

5. Espanya també compta amb un impost de societats teòricament alt: el 25% per a les pimes i el 30% per a les altres empreses. En la pràctica només és alt per a les petites empreses, mentre que les grans es beneficien de la miríada de deduccions que cada grup de pressió ha anat colant al BOE. El tipus efectiu  ha pujat una mica però segueix sent baix: només el 19,3% dels beneficis de mitjana.

Notícies relacionades

6. Els impostos serveixen per a dues coses: per redistribuir la riquesa i per recaptar. Per això el sistema fiscal ha de ser progressiu en el seu conjunt, però això no significa que cada un dels impostos per separat hagin de ser progressius.

7.  Malgrat que l'IVA a Espanya està nominalment en la mitjana, la seva recaptació segueix encara entre les més baixes de la UE. ¿La raó? A més del frau, la gran quantitat de productes i serveis que encara es beneficien del tipus reduït i de l'IVA de primera necessitat, que a penes existeix en altres països de la UE. La barra de pa amb l'IVA al 4% la paga el pobre, però també el banquer; hi ha altres maneres més eficaces d'ajudar les persones sense recursos que no passin per regalar impostos als altres. I no hi ha argument progressista que permeti justificar per què un àpat a El Bulli o una nit al Ritz paguen només el 10% en aquest país que subvenciona a través de l'IVA el luxe o el ­col·leccionisme d'art, però la cultura no.