El cafè i la diabetis tipus 2

2
Es llegeix en minuts

S'acaba de publicar un treball de la Universitat de Harvard (Ding M. et al. (2014); 37(2): 569-86) sobre la relació entre el consum de cafè i la diabetis tipus 2. Estudis realitzats a un conjunt d'1.109.272 persones entre les quals hi havia 45.335 casos de diabetis tipus 2. La durada de les observacions va fluctuar entre 10 mesos i 20 anys.

El resultat ha estat que el risc relatiu (RR) de tenir diabetis en relació amb el nombre de cafès consumits al dia, comparat amb els que no prenien cafè (RR=1) ha estat: 1 cafè al dia RR= 0.92; 2 cafès al dia RR= 0.85; 3 cafès al dia RR= 0.79; 4 cafès al dia RR= 0.75; 5 cafès al dia RR= 0.71, i sis cafès al dia RR= 0.67. L'efecte s'ha considerat igual per al cafè normal com per al descafeïnat. I la conclusió d'aquests estudis ha estat que prendre cafè és beneficiós per disminuir el risc de tenir diabetis tipus 2.

Però el que és bo per a una cosa pot ser dolent per a una altra. Hi ha diversos treballs que correlacionen la ingesta de cafè amb més risc d'infart de miocardi. En efecte, les persones que tenen el gen CYP1A2 que codifica l'enzim CYP1A2 que metabolitza la cafeïna, amb una variant genètica que fa que l'enzim tingui poca activitat, els que prenen tres cafès al dia (en aquest cas amb cafeïna) tenen tres vegades més de risc i els que en prenen 4 o més tenen quatre vegades més risc de fer un infart de miocardi al cap de 10 anys d'haver iniciat aquest nivell d'ingesta de cafè, i no és només "cafè", sinó que també sumen totes les begudes amb cafeïna, com els refrescos a base de cola, el Red Bull, etcètera.

Notícies relacionades

La conclusió és que si es té risc de diabetis tipus 2 és bo prendre cafè, alternant-lo amb els descafeïnats, però el més segur per a la seva salut, si és habitual del cafè, és verificar si té el polimorfisme genètic que li produiria un metabolisme lent per a la cafeïna i en aquest cas, tingui-ho clar, no prengui més de dues "begudes amb cafeïna al dia", perquè augmenta el seu risc d'infart de miocardi. 

Un cop més, la farmacogenètica ajuda a prevenir patologies i millorar la qualitat de vida.