Ateneu Barcelonès: un punt de trobada per al debat
Al llarg dels seus més de cent-cinquanta anys d’història, l’Ateneu Barcelonès ha esdevingut un dels puntals de la cultura i del catalanisme al nostre país. La “docta casa” és, sobretot, un punt de trobada on tots els ciutadans han de poder expressar, discutir, i contrastar les seves opinions. L’Ateneu és una escola de respecte i de tolerància i –durant els últims temps– la seva programació cultural ha intentat traduir les palpitacions del país amb un únic objectiu: que la massa dels nostres socis afronti la complexitat del present amb més eines per interpretar-lo, ja sigui a través de la història, de la literatura, de la música, o de la ciència d’aquesta nostra contemporaneïtat.
Procés cap al canvi
El primer valor de la casa són, per tant, els nostres quatre mil socis: tenir cura del seu benestar i alimentar-los encara més la set de cultura. Amb aquesta prioritat per bandera, la Junta presidida per Oriol Bohigas emprengué una remodelació radical de la casa, modernitzant les instal·lacions del Palau del Baró de Sabassona per adaptar-lo als nous temps. Es va iniciar la titànica digitalització de la nostra Biblioteca, l’espai de documentació civil privat més important de Catalunya i –al seu torn– es va redefinir l’estructura laboral de la casa amb un personal de gerència, coordinació cultural i regidoria d’alta competència. Qualsevol soci haurà notat i celebrar aquesta transformació radical de la casa.
La darrera Junta, presidida per Francesc Cabana, va erigir-se continuadora del treball endegat per Bohigas: es va replantejar tota la programació cultural, afegint als actes organitzats per les ponències nous cicles com ara Què pensa? o Ateneistes Singulars, en què alguns protagonistes de l’actualitat han visitat la casa. S’ha modernitzat la gestió de l’Escola d’Escriptura, que ara és propietat dels socis de l’Ateneu, i que ha esdevingut referència mundial. En un temps de crisi econòmica duríssima, la junta Cabana ha aconseguit que no minvin els socis, tancar els pressuposts amb dèficit zero, no abaixar els sous del personal, i –tot i el context brutal de crisi– engegar ambiciosos projectes com ara la nova pàgina web.
Símbol de lluita
L’Ateneu ha caminat sempre al costat de les transformacions socials del país, però sempre sota la bandera del debat. Els ateneistes defensem les nostres conviccions, però –abans que res– exigim que es complementin amb l’opinió contrària. La “docta casa” ha de fer política, però no n’ha de ser presonera: davant d’una societat cada vegada més confrontada, els ateneistes valorem més que mai el debat documentat entre els oposats.
Davant les transcendentals eleccions que celebrem aquest dilluns, demanem als socis que vagin a votar amb esperit pragmatista. Us demanem que aneu a votar i que engresqueu tothom a fer-ho, però fem-ho amb una sola idea rectora: votar per uns consocis que gestionin bé el decurs de la casa, que dediquin tot el temps necessari per dotar-la d’uns pressupostos equilibrats i que tradueixin la pluralitat del país als actes de la seva programació. Com a membres de dues juntes diferents, us assegurem que –més enllà de les ideologies i dels bons propòsits– el que fa competent una determinada Junta són les hores de dedicació i sacrifici. Nosaltres votarem per qui vulgui treballar més pels socis.
Aquesta ha de ser la bandera que ens uneixi a tots: mantenir la vida de l’Ateneu Barcelonès com un punt de trobada ciutadana. Bona sort a tots!