Estratègies obliqües
¿Qui substituirà Cañete?
Només Mariano Rajoy sap amb certesa qui serà el nou ministre d'Agricultura. El president és un polític que creu que portar certes notícies en secret reforça el seu lideratge, i li agrada utilitzar aquestes decisions per demostrar qui mana. El seu poder al partit no està limitat per cap quota. Podria rifar el lloc cantant «uni, dori, teri, cateri» i ningú al PP es queixaria. Però Rajoy també presumeix, amb raó, de ser un president «previsible». Segons l'estadística, l'experiència i diverses fonts informades, aquestes són -ordenades de més a menys probables- les quatre possibilitats.
1. Javier Arenas torna al Govern. És el candidat amb més paperetes per substituir Arias Cañete. Ara que González Pons se'n va a Brussel·les, és l'únic dirigent del partit a l'espera de destí. Vol ser ministre, encara que sigui de Marina, i compleix amb el principal requisit per seure al Consell de Ministres: una excel·lent relació amb el cap. Rajoy va vendre «el Govern dels millors» durant la campanya, però en la pràctica ha nomenat el Govern dels seus millors amics. Tret de Luis de Guindos -que ja era passar-se nomenar Montoro ministre d'Economia-, no hi ha un sol tecnòcrata a l'equip. Els ministres són els seus col·legues: aquells que li han demostrat una lleialtat canina durant els durs anys d'oposició contra Zapatero, Aznar i Esperanza Aguirre.
2. Un baró de sortida. N'hi ha dos que aquests dies intenten estar localitzables al telèfon: el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, i el de la Rioja, Pedro Sanz. El burgalès Herrera no vol un quart mandat, i no seria el primer president castellanolleonès que sortís del càrrec com a ministre: el mateix va passar amb el seu antecessor, Juan José Lucas. Pel que fa a Sanz, ocupa el seu lloc des del 1995. Ja gairebé suma dues dècades i ja és el degà dels presidents autonòmics.
Notícies relacionades3. Que corri l'escalafó. Sota les barbes d'Arias Cañete hi ha dos secretaris d'Estat: la d'Agricultura, Isabel García Tejerina, i el de Medi Ambient, Federico Ramos de Armas. Tots dos compten amb l'aval del seu cap, però no se sap si també compten amb el suport de Rajoy, que és qui decideix.
4. Una revolució. El Govern de Rajoy és, de llarg, el més impopular de la història de la democràcia. Fins a la seva arribada, la pitjor nota des que existeix el Centre d'Investigacions Sociològiques la tenia Carlos Solchaga: el 1992 va treure un 2,54. Avui hi ha set ministres d'entre els 13 de Rajoy que aconsegueixen més mala nota: Montoro, Mato, De Guindos, Gallardón, Soria, Báñez i Wert. ¿Hi haurà un canvi profund al Consell de Ministres aprofitant el relleu en Agricultura? No serà per falta de motius, però seria una sorpresa.