El mercat de l'energia i dels aliments

'Fracking' i blat de moro

Els cereals segueixen el camí dels preus del petroli des de la introducció dels biocarburants

4
Es llegeix en minuts
Fracking i blat de moro_MEDIA_2

Fracking i blat de moro_MEDIA_2 / FRANCINA CORTÉS

Després de molts anys relativament estables, el 2007 es va produir un salt espectacular en els preus dels cereals. L'expansió programada dels biocarburants va obrir la porta a un moviment especulatiu sense precedents. Havíem oblidat la força desestabilitzadora a nivell econòmic, social i polític de les crisis alimentàries i la sorpresa va mobilitzar els grans centres de coordinació internacional. L'agricultura va entrar a formar part del ordre del dia del G8 i del G20.

Finalment la bombolla va punxar, però els preus baixos van durar poc. El 2010, a Rússia, un estiu anormalment càlid va arruïnar la collita de blat d'un dels principals productors mundials. Novament la carestia cridava els fons oportunistes. Els preus dels cereals es van incrementar un 80% en un mes. Pocs mesos després a Tunísia i Egipte milers de persones sortien al carrer al crit de pa i llibertat. El que va succeir després d'aquestes manifestacions ja ho coneixem. Però encara el 2012 una severa sequera als EUA va provocar un altre repunt de preus dels aliments bàsics, i va continuar així una altíssima volatilitat de preus en tendència creixent.

En els últims mesos, Ucraïna -gran productor de cereals- està en ple enfrontament civil i a l'Orient Mitjà la tensió no pot ser més gran, no obstant els preus del blat de moro, principal matèria primera per a la producció d'etanol, estan en caiguda lliure. ¿Què ha passat? O, més ben dit, ¿què ha canviat? Simplificant, la resposta es diu fracking, a més a més de coincidir amb dos anys de bones collites. Tal com afirma l'Agència Internacional de l'Energia s'estan reescrivint els principis del sector energètic a partir de l'auge del petroli i el gas no convencional (obtingut en bona part per fracking) i de les energies renovables. Per una altra part, des que la producció de biocarburants ha entrat en escena, els cereals segueixen aproximadament la mateixa trajectòria de preus que el petroli. I, amb la irrupció en el mercat de nova oferta no convencional, ha recuperat preus sensiblement inferiors als 100 dòlars. Per la seva part, la producció de blat de moro no ha deixat de créixer, mentre que el seu ús per a etanol als EUA s'ha estancat, passant de representar un 43% de la producció el 2012 a un 36% el 2014.

Un preu de petroli més barat desincentiva la producció de biocarburants i, per tant, el blat de moro torna al mercat d'aliments en forma d'excedent. Aquesta tendència té la suficient importància, fins al punt que ni les crisis d'Ucraïna, ni d'Orient Mitjà han aconseguit despentinar algun especulador atent a qualsevol mercat en tensió. No obstant, la pregunta que es formulen els nostres agricultors és si aquest fenomen comporta algun canvi de cicle cap a un escenari de preus baixos dels cereals.

Tal com va dir Mark Twain, «l'art de la profecia és extremadament difícil, sobretot pel que fa al futur». No obstant, podem assenyalar alguns factors a tenir en compte en les previsions. En primer lloc, el desenvolupament econòmic mundial, particularment dels països emergents, sumat a una població creixent, seguirà tensant la demanda alimentària. En segon lloc, la meteorologia, amb l'ajuda del canvi climàtic, seguirà deparant sorpreses que afectaran les produccions agrícoles. Per una altra part, els acords per a la mitigació del canvi climàtic seguiran exigint un conjunt de mesures entre les quals els biocarburants tenen un paper.

Notícies relacionades

Malgrat això, possiblement, durant un període dilatat de temps la pressió alcista que impulsaven uns preus alts del petroli es reduirà, cosa que suggereix que, malgrat que seguirà alta la volatilitat de preus dels cereals, aquests se situaran en els seus valors mitjans per sota de les expectatives dels últims anys. No obstant, els preus actuals probablement estan situats per sota dels valors esperables els pròxims mesos, almenys això és el que pensen en el mercat de futurs de Chicago que estan cotitzant els preus a un any, de blat i blat de moro, un 14% més elevats que actualment.

En qualsevol cas, la inquietud dels nostres productors de blat de moro té una raó addicional no confessada i que es resumeix en una pregunta incòmoda: ¿és el blat de moro el cultiu més adequat en els nostres terrenys de regadiu? Tenint en compte el cost de l'aigua, altres cultius amb més valor afegit ofereixen una millor alternativa, ja que el cost de l'aigua té menys repercussió en el total. Partint de la base dels preus dels últims cinc anys, un metre cúbic d'aigua de reg produeix 0,44 euros de blat de moro, 2,80 de poma i 3,47 de tomàquet. El canvi cap a cultius de més valor afegit implica una opció empresarial més complexa. Tot un repte per guanyar futur.