Intangibles
Cap a una Europa millor
El tema econòmic en aquests dies és la salut de la banca espanyola avaluada pel Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) del Banc Central Europeu. Els resultats són una molt bona notícia. No és una sorpresa, la banca espanyola i sobretot les caixes, ja van tenir la seva crisi forta el 2011-12 i des d'aleshores no han parat de recapitalitzar-se.
Ara la inquietud és si amb això tornarà a fluir el crèdit. I la resposta és que «de mica en mica». La banca està molt escaldada dels excessos de crèdit en el passat. Ara ha començat a prestar, però assegurant-se que presten a projectes solvents. El negoci bancari és senzill i avorrit: agafes uns diners d'un dipositant, a qui els has de tornar; i tot seguit els prestes assegurant que te'ls tornaran, perquè no són teus. Per això l'essència és prestar amb moderació. El crèdit no pot créixer més que l'activitat econòmica (que el PIB), i si ho fa s'està creant una bombolla, com va passar abans quan creixia el 25% anual (¡una barbaritat!).
Però, segons la meva opinió, el que és més important de tot aquest procés no és mesurar la salut dels bancs. El que és important és que s'estan posant les bases d'un sistema bancari europeu únic: mateixa regulació, mateix supervisor bancari i mateixes regles de transparència. Aquest és el primer pas perquè el Banc Central Europeu realment actuï com a banc central del país Europa (o almenys de la zona euro).
La missió de qualsevol banc central no només és controlar la quantitat de diners en l'economia (i per tant la inflació), sinó assegurar que aquests diners arriben a l'economia real (persones i empreses). I com que la xarxa de distribució de diners és el sistema bancari, el BCE ha de tenir la responsabilitat que aquest sistema bancari funcioni correctament.
Per això no tenia cap sentit que fins ara el BCE no fos el supervisor dels bancs als quals contínuament presta diners. Ara aquest problema (greu) s'ha solucionat i en el futur pròxim ja tindrem un BCE que té tots els recursos per funcionar com a tal. Em queda la pregunta de per què no se'ls havia acudit abans. Per exemple, el Banc d'Espanya sempre va exercir de regulador monetari i de supervisor bancari i ho va fer molt bé fins a principis dels 2000.
Notícies relacionadesAquesta supervisió única evitarà que algunes entitats amb excessiva influència de l'aparell polític del país donin préstecs als amiguets (com ha estat el cas de moltes caixes a Espanya). I també evitarà que alguns bancs, massa preocupats per la cotització a la borsa, es dediquin a créixer desmesuradament (com ha estat el cas de molts bancs a Espanya).
El 30 de setembre, la presidenta del MUS, Danièle Nouy, va publicar en diversos diaris europeus un article amb el títol d'Un pas més cap a una Europa millor. L'he recollit perquè crec que és una de les millors notícies que hem rebut els últims anys, almenys per als que aspirem a una Europa unida.