Reconèixer l'Estat de Palestina, una qüestió de justícia i dignitat
Ja fa més de 66 anys que el conflicte entre Israel i Palestina s'eternitza, causant dolor, patiment i destrucció. Més de vint anys després dels Acords d'Oslo, i de l'establiment de l'Autoritat Nacional Palestina, podem albirar tres grans conclusions. La primera és que la comunitat internacional ha arribat a un important grau de consens sobre com aconseguir una pau global, justa i duradora a l'Orient Mitjà. Aquesta pau s'ha d’assolir mitjançant l'existència de dos Estats, el d'Israel i el de Palestina, independents, democràtics, amb continuïtat territorial, sobirans i viables, que convisquin en pau i seguretat amb fronteres definides tal com ho estaven al 1967.
D'altra banda, la segona consideració compartida per la comunitat internacional és la sensació d'esgotament de les possibilitats per aconseguir la pau a l¿Orient Mitjà. Els atemptats i les guerres es van succeint de manera periòdica al llarg del temps causant uns costos humans, polítics i socials enormes. Ja hi ha varies generacions que només han conegut el conflicte, la violència, el patiment, i l'odi. El darrer capítol es va produir aquest estiu, amb l'ofensiva militar vergonyosa i desproporcional d'Israel sobre Gaza, que va causar 2131 morts palestins (molts d'ells menors) i 71 israelians, i desenes de milers de refugiats que segueixen vivint en condicions infrahumanes fora de les seves llars. 62000 persones viuen en refugis de la UNRWA i entre 40000 i 50000 en famílies d’acollida finançades per la ONU. Els costos directes de la Guerra equivalen a 4.400 millions de dòlars (PECDAR). Els intensos bombardejos a fàbriques, oficines, terres cultivables, infraestructures d’aigua i electricitat han afectat a tota l’economia.
La tercera consideració, els acords d'Oslo i l'establiment d'una Autoritat Nacional Palestina no han impedit que, sobre el terreny, es seguís practicant una política de fets consumats que va consolidant la fragmentació i colonització dels territoris ocupats a Palestina, incloent-hi Jerusalem Est. La condemna i rebuig frontal als atacs a civils israelians i la defensa del dret d’Israel a existir i fer-ho en pau i seguretat ha de ser innquebrantable, però no pot fer-nos oblidar les responsabilitats que Israel té, com a potència ocupant, respecte a la població palestina i els seus greus incompliments pel que fa al Dret Internacional i les resolucions de Nacions Unides i vulneració de Drets Humans.
Avui és més que mai necessari un compromís total amb l'assoliment d'una pau justa i duradora que posi fi al conflicte entre Israel i Palestina. Per a que aquesta pau sigui possible, és tan necessari el reconeixement del dret d'Israel a existir en pau, com remoure el que actualment és el principal obstacle per a l'assoliment d'aquest objectiu: l'ocupació il·legal de territoris palestins per part d'Israel i la seva progressiva colonització a través del mur de la vergonya i de la destrucció de cases i cultius de Cisjordània, mentre es manté un bloqueig a la franja de Gaza, que fa que actualment aquest territori sigui una presó a cel obert.
L'actitud del conjunt de la comunitat internacional és essencial per contribuir a una resolució justa del conflicte, i ja s'han donat alguns passos importants en aquesta direcció. Al 2011, Palestina va ser admesa com Estat membre de l'UNESCO, i un any més tard l'Assemblea General de Nacions Unides va concedir a Palestina la condició d'Estat "observador". Actualment assistim al reconeixement de l'Estat palestí en alguns països del nostre entorn europeu. Ja ho van fer Polònia, Hongria i Eslovàquia, amb anterioritat a la seva entrada a la UE. Així mateix, fa un mes el nou govern suec encapçalat pel socialdemòcrata Stefan Löfven va reconèixer oficialment i de manera unilateral l'Estat de Palestina com a primera mesura del mandat. I en aquesta mateixa línia, alguns Parlaments europeus estan debatent resolucions no vinculants que demanen als seus respectius governs que reconeguin Palestina com un Estat. El britànic i l'irlandès ja ho han fet. L'Assemblea francesa ho debatrà i votarà la setmana que ve. I avui, el Congrés dels Diputats vota en sessió plenària una Proposició no de Llei presentada pel Grup Parlamentari Socialista que demana al Govern espanyol que reconegui a Palestina com Estat. Els socialistes creiem que el reconeixement de l'Estat palestí com a subjecte de dret internacional por ser un instrument de pressió per tal de desbloquejar les estancades negociacions de pau.
Notícies relacionadesD'altra banda, és absolutament necessari seguir treballant per tal d'aconseguir una coordinació a nivell europeu sobre aquest tema. Cal assenyalar com a element positiu l'ambició i valentia amb la qual Federica Mogherini, la nova Alta Representant de la UE i responsable de la seva política exterior, ha afrontat el tema des del primer minut del seu mandat recolzant aquesta iniciativa.
Des del Parlament Europeu, conjuntament amb Elena Valenciano, Presidenta de la Subcomissió de Drets Humans, estem treballant per portar el reconeixement de Palestina com a Estat, una qüestió de justícia i dignitat, també a la cambra de representació dels ciutadans europeus. Tot i els nombrosos obstacles que hi ha en el camí, els socialistes no ens aturarem en la nostra lluita per aconseguir que Palestina i Israel puguin esdevenir dos Estats viables i democràtics que visquin en pau.