Reflexions davant un pla del Govern
Envellir amb seguretat
Com va escriure Ciceró: «Tots volem arribar a grans, però evitant-ne les conseqüències»
El Govern de la Generalitaha aprovat el primer pla integral de seguretat de les persones grans, pioner a nivell europeu, sota l'impuls del Departament d'Interior. Catalunya s'enfronta a un procés d'envelliment cada vegada més evident. Hi ha un increment significatiu de persones de 65 i més anys, i també tenim una esperança de vida que se situa entre les més altes del món.
És un èxit que prové tant de la profilaxi sociosanitària com del mateix empoderament de les persones grans. S'ha de destacar l'augment de les persones que se situen en el segment dels 80 als 100 anys. Aquests factors exigeixen accelerar la implementació de mesures de suport i atenció per afrontar les diferents situacions de necessitat que es presenten, com eliminar o mitigar l'edatisme, entès com la presència d'estereotips i d'actituds negatives que generen la discriminació d'una persona en funció de l'edat, una cosa que moltes vegades afavoreix l'aparició de pràctiques generadores de diverses formes de maltractament.
Tothom durant el seu cicle vital de la infància a la vellesa manifesta necessitats bàsiques i fonamentals que s'han de cobrir, unes són de caràcter deficitari i altres són de creixement (Maslow). Entre les necessitats deficitàries trobem la protecció i la seguretat referides a la protecció enfront de perills físics i psíquics, generats per conductes de risc de tota mena: ens hem de sentir segurs i lliures d'amenaces i perills. Satisfer-les ens permet evitar la malaltia tant física com psíquica. Hi ha d'haver ambients que facilitin factors òptims per al creixement de les persones.
¿Que implica aquest pla? En síntesi podem dir que la seva materialització se centra en 53 accions dirigides a cobrir aspectes com la prevenció i la protecció. Assenyalem, entre altres, la valoració policial del risc de violència domèstica per a les persones grans, telèfons mòbils adaptats perquè una persona gran pugui actuar davant una trucada d'urgència al 112. Amb l'edat poden sorgir situacions de vulnerabilitat física, cognitiva o / i emocional. És per això que també s'han de conèixer en profunditat. Una persona gran vulnerable és un factor de risc de ser víctima d'algun tipus de maltractament. En aquest mateix context es pretén potenciar i elaborar propostes de modificació legislativa, concretament l'article 268 del Codi Penal relatiu al delicte contra el patrimoni comès per parents que hagin abusat de la vulnerabilitat de la persona gran.
S'ha de recordar que l'accidentalitat viària és un indicador de risc per a les persones grans segons les evidències detallades al pla. Constatem que les ciutats i el ritme que generen no estan pensats per als grups de població de menors i persones grans. Es proposa doncs estudiar els entorns de mobilitat de les persones grans, reformant i millorant els itineraris interurbans de vianants, i garantir que els desplaçaments a peu i / o en bicicleta siguin còmodes i segurs.
Al pla no hi pot faltar la menció a la coordinació. Les situacions que abraça són summament complexes i necessiten la intervenció dels diferents agents implicats. En aquesta línia es pretén impulsar, elaborar i firmar un pacte nacional per a la seguretat de les persones grans. També crear grups de treball per col·laborar en el seguiment i la protecció de persones víctimes de violència masclista i / o domèstica. És fonamental actuar en situacions de maltractament de les persones grans posant èmfasi en la coordinació entre tots els professionals de l'Administració i les institucions que les atenen. El pla destaca la necessitat d'establir una relació coordinada amb la fiscalia i una especial atenció en el torn d'ofici especialitzat per atendre les situacions de maltractaments a persones grans. Així mateix dóna una gran rellevància a la formació i la investigació: la formació de professionals de cossos de seguretat i la investigació centrada en la seguretat de les persones grans.
El fet de disposar d'una radiografia del que està passant en aquests moments a Catalunya respecte a la seguretat de les persones grans és bàsic. Per aquest motiu, el Departament d'Interior ha posat en marxa l'enquesta de seguretat pública de Catalunya específica per a les persones grans, per saber de quina manera són tractades amb l'objecte de millorar la seva protecció i la seva seguretat.
Notícies relacionadesCiceró a De Senectute va escriure: «Tots volem arribar a ser vells, però evitar-ne les conseqüències». I per poder viure amb dignitat i amb respecte confiem, demanem i esperem que el pla sigui una realitat que promogui un tracte positiu i actiu i que previngui els tractes i els abusos que afecten les persones grans.
Doctora en psicologia.