Un pacte controvertit

Europa, els EUA i els ciutadans

El TTIP no ha de ser només l'acord comercial més gran de la història, sinó també el més transparent

3
Es llegeix en minuts

«Els ciutadans tenen dret a saber què s'està negociant en el seu nom», afirmava EL PERIÓDICO en el seu editorial del 4 de gener, en referència a les negociacions sobre l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP). No hi puc estar més d'acord. El TTIP és l'acord comercial més ambiciós que s'ha intentat mai i per tant ha de ser negociat de forma diferent dels anteriors. Qualsevol persona interessada ha de tenir l'oportunitat de donar la seva opinió, des dels consumidors fins als treballadors, des dels activistes mediambientals fins a les pimes, des dels ciutadans fins als representants electes. I la Comissió Europea està a l'escolta. Hem mantingut debats amb organitzacions de consumidors, empreses, sindicats, agrupacions mediambientals i altres parts interessades i hem posat en marxa quatre consultes públiques, l'última de les quals ha rebut gairebé 150.000 aportacions.

A més a més, per permetre que el diàleg sigui al més informat possible la Comissió ha publicat les propostes de textos legals de la negociació, així com els documents en què s'expressa clarament quin és l'enfocament de la UE en les diferents àrees de negociació i què és el que es vol obtenir. Mai abans s'havia fet una cosa així amb un acord comercial, però creiem que només escoltant i explicant podrem aconseguir un tractat satisfactori per als ciutadans, que són els que han de beneficiar-se'n.

La UE fa anys que està negociant acords comercials -actualment tenim pactes en vigor amb més de 50 socis a tot el món-, però el TTIP no és un tractat comercial com els altres, centrat a eliminar els drets de duana. Volem suprimir aranzels, sí, però aquests -baixos en general- no són el gran problema del nostre comerç amb els Estats Units. Per donar noves oportunitats a les nostres empreses, crear llocs de treball ben remunerats i aconseguir que els consumidors accedeixin a més varietat de productes a millors preus s'ha de fer un pas més. Per això la part més important del TTIP és la de la regulació, és a dir, les normes que han de complir els productes i serveis a un costat i a l'altre de l'Atlàntic. És també la part que genera més interès i preocupació, cosa que ens obliga a ser molt clars sobre què es negocia i què no.

Els nostres alts estàndards en salut, medi ambient o protecció dels consumidors no són moneda de canvi. Hi ha sectors en què les nostres lleis són molt diferents -els organismes genèticament modificats o l'ús d'hormones en el bestiar boví, per exemple-, i això no canviarà amb el TTIP.

No obstant, existeixen moltes altres àrees en què un acord ens pot beneficiar a tots. Un exemple és la fabricació de medicaments. Tant americans com europeus tenim regles estrictes de control, però actualment no reconeixem les inspeccions que fa l'altre, cosa que obliga a fer inspeccions similars dues vegades. Un acord reduiria tràmits i abaratiria costos sense posar en perill la seguretat. El resultat beneficiaria consumidors i empreses, sobretot aquelles que tenen més dificultat per suportar aquests costos, és a dir, les pimes. També els governs estalviaran temps i recursos que podran destinar a aplicar millor les normes i reforçar encara més la protecció. I igual que amb els medicaments, amb l'automòbil, les conserves alimentàries o els equips hospitalaris.

Notícies relacionades

¿Per què ens interessa aquest acord? Els europeus necessitem més que mai el comerç. Trenta milions de ciutadans a la UE -gairebé un milió i mig a Espanya- treballen en feines relacionades amb l'exportació, majoritàriament d'alta qualificació i ben remunerades. Molts altres milions ho fan en companyies que necessiten reduir costos per sobreviure o desenvolupar-se. A més a més, sabem que en el futur la part més gran del creixement econòmic mundial es donarà fora de les fronteres de la UE, i aquest acord ens pot permetre liderar l'establiment d'estàndards a nivell global.

En una situació econòmica com l'actual, amb un creixement feble i amb 23 milions d'aturats, estem obligats a oferir noves oportunitats a les nostres empreses i a impulsar la creació de riquesa sense generar més despesa pública o més impostos. El TTIP pot ajudar en aquest sentit. Però també hem de donar resposta a les preocupacions dels nostres ciutadans. Per això la Comissió Europea negocia per aconseguir el millor acord escoltant i informant els ciutadans. Per això hem publicat tanta informació i seguirem fent-ho. La nostra voluntat és que el TTIP no sigui només l'acord comercial més gran de la història: volem que sigui també el més transparent. Comissària de Comerç de la UE.