De Copenhaguen a Berlín, el terror i la llibertat
Copenhaguen ahir a la tarda. Un home mort i tres policies ferits. Eren en un centre cultural. El seminari es titulava "Art, blasfèmia i llibertat d’expressió". A dins, el caricaturista Lars Vilsk, aquell que va dibuixar Mahoma amb un cos de gos, i l’ambaixador francès a Dinamarca, François Zimeray. Un home va disparar des de fora, cinquanta, cent o dues-centes bales. Tothom es va tirar a terra, i per això el balanç no és pitjor.
Més tard hi ha un segon tiroteig a la capital danesa. Aquest cop en una sinagoga. Tres ferits, dels quals dos són també agents de policia. A la nit, la policia persegueix un sospitós, i en un intercanvi de trets, el mata.
Dels dos atemptats a Copenhaguen no sabem si estan relacionats o no. Però sembla que l’objectiu de l’atac al centre cultural era el caricaturista. Al-Quaida ofereix cent mil dòlars pel seu cap.
Notícies relacionadesAvui, demà, tornarem a parlar de violència i de religions. Concretament de l’islam. I potser no serem justos. Perquè en totes les religions tothom hi troba el que busca. També dins de l’Alcorà hi ha versicles pacífics al costat de textos terribles.
Seríem més justos si parléssim de fanatismes i fanàtics que s’agafen a textos religiosos com a escuts per ser no solament violents, sinó per sembrar el terror. Però si fem un pas més enrere, arran de l’atemptat a "Charlie Hebdo", a França, fa poques setmanes el seu primer ministre reconeixia un apartheid cultural i social respecte als musulmans. S’està molt lluny de trobar una solució. Ahir a Copenhaguen, el terror disparava per tancar les ments. A Berlín, un "Taxi" en forma de pel·lícula ens les obria. Jafar Panahi és un director de cinema iranià perseguit al seu país, que ha rodat una intel·ligentíssima pel·lícula que denuncia la vida al seu país. Premi Ós d’Or. Està rodada dins del taxi. El taxista és el director del film. No l’ha pogut ni firmar perquè al seu país el tenen inhabilitat. La seva neboda plorava a l’escenari quan recollia el guardó.