Des del 1977
La por i el ridícul
La imatge és grotesca. Al voltant del Casa Fuster, hi ha furgons dels Mossos. Els antiavalots, protegits amb una armadura tipus Robocop, es cobreixen la cara fins als ulls, i no és perquè faci fred. Crec que hi ha una amenaça terrorista i han evacuat l'hotel. Fins que els veig. Pugen per Jardinets de Gràcia. Organització i policia coincidirien en el nombre de manifestants; és fàcil fer-ne el recompte. Són cívics pares de família que reclamen preservar la identitat del barri, rebutgen la cessió de 400 noves places hoteleres. Porten dues pancartes i ni tan sols criden. Tot transcorre en una calma fins i tot massa discreta, per tractar-se d'una protesta.
Els antiavalots són aquí com a element dissuasiu. Lluny de tranquil·litzar els vianants, generen inquietud. Amb la cara tapada, fan por. Ningú no creuria que el protegeixen; ni tan sols els clients del Casa Fuster, que observen l'escena estupefactes. Escuden els turistes dels barcelonins amb un resultat irònic: la imatge no pot ser menys turística.
Hi ha hagut aldarulls en altres manifestacions. Però ara que els Mossos necessiten un rentat de cara urgent, és absurd que se la cobreixin i insisteixin en un esporuguiment gratuït; el control no dóna seguretat. Alguns asseguren que, si no fas res de dolent, no tens res a témer. Però, ¿qui confiaria en els que oculten el rostre per desplegar-se davant dels manifestants com si fossin delinqüents?
Notícies relacionadesEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, nega que vulgui provocar amb la compra de les pistoles paralitzants Tàser per a les comissaries. Ho justifica dient que no són letals, malgrat que Amnistia Internacional ha acreditat 500 morts pel seu ús i s'utilitzen com a arma de tortura. No eren letals les pilotes de goma, i se suposa que les maniobres d'immobilització tampoc. I tots recordem les seves víctimes dels últims anys.
El missatge rau en aquesta imatge grotesca. No vetllen per nosaltres, es protegeixen de nosaltres. La por al ridícul es diu vergonya, i no tenen res d'això.