No fa tant de temps en el que la ciutadania només sabien el que feien els alcaldes als que havien votat i l’esdevenir de consistori cada quatre anys, quan explicaven el seu programa polític i les bonances que havien fet i que podien veure en el seu dia a dia. Amb els mitjans de comunicació, la informació ja era pública i poc a poc el poble sabia què feien els seus representants polítics. En els últims anys, però, l’impacte mediàtic que han provocat les xarxes socials, la societat de la informació com a context, i la massificació de dades han provocat que els ciutadans tinguin més informació que mai. I amb aquest fet, la transparència política guanya més rellevància que mai. A aquest fet, se li suma la situació del país, en què la corrupció s’ha convertit en el pa de cada dia. A més, altres països tenen per bandera la transparència política, que consideren estretament lligada a la democràcia. Un exemple és Anglaterra, on el ciutadans poden veure els viatges dels diputats i el cost que ha tingut sobre les seves butxaques. La manca de transparència en el nostre país ha agreujat la falta de confiança en la política i posa en qüestió la seva importància i els beneficis que tenen pel poble. Per a recuperar-la necessitem polítics i/o servidors públics honestos i transparents.
Amb la necessària cultura de “compartir”, molts alcaldes i polítics van obrir canals a les xarxes socials per apropar-se a la ciutadania i explicar de primera mà les seves funcions. Però una cosa és el postureig per quedar bé davant la galeria i una altra la voluntat política que comporta treure’n profit i potenciar la transparència amb la voluntat de compartir. Aquesta voluntat i les bones pràctiques estan presents a l’ajuntament de Vielha e Mijaran, que es compromet a ser 100% transparent l’any 2016 apropant i compartint tota la informació als ciutadans a través del consistori.
La transparència política no només consisteix en fer partícip al poble d’allò que li interessa, sinó que també té l’objectiu de crear una interacció amb ell. O viceversa, arran de voler involucrar-se amb allò que han votat, els ciutadans requereixen d’equitat i volen rebre informació. Però a aquestes alçades de la democràcia, l’ordre dels factors no altera el producte. Per a fer més forta aquesta transparència, l’ajuntament de Vielha demana la participació ciutadana. Ho fa a través dels canals i aplicacions oficials, com CONSENSUS, i una pionera APP “Participa” (properament), l’aplicació que unirà a tots els veïns de Vielha, així com amb la nova creació del ‘Conselh dera Vila’ i la execució progressiva del Pla de Participació Ciutadana, on els habitants posaran en comú els punts d’interès i els traslladaran al consistori, on l’alcalde participarà activament. A més, els alcaldes dels municipis de la Val d’Aran també es reuneixen cada dos mesos per poder posar en comú allò que preocupa o interessa als seus ciutadans. Continuem treballant i això suposa potenciar la transparència política, com a un pilar bàsic de la nova manera de fer i més en una època vital per l’Aran després de l’aprovació de la nova llei d’Aran que dota de més autogovern al territori i enforteix les institucions araneses, singulars dins de l’àmbit català i internacional.