La crisi i l'Administració local
Les ciutats il·luminen el camí
La imaginació i la valentia dels ajuntaments són més necessàries que mai per als ciutadans
Avui els ajuntaments i la ciutadania ens sentim molt sols. Moltes famílies viuen amb angoixa la manca de feina. A la Catalunya del segle XXI hi ha pobresa, gent que passa gana i necessita ajudes públiques per omplir la nevera i portar un plat a taula als seus fills i gent que no pot pagar la calefacció. En aquesta foscor en la qual es troben moltes famílies la llum que les acompanya prové del teixit ciutadà i dels ajuntaments, que veiem amb impotència com els governs central i de Catalunya han donat l'esquena als ciutadans.
Més enllà de l'immobilisme i de les quimeres que representa l'opció d'algunes administracions, el món local té projectes que generen oportunitats de present i futur per a les nostres ciutats i donen respostes a les necessitats de la ciutadania. El món local ha sabut tirar endavant malgrat les traves i el menyspreu que patim. Tenim exemples ben recents en la recentralització impulsada pel Govern central o la paralització, les retallades i els impagaments de la Generalitat.
Els ajuntaments som i hem estat al llarg dels darrers 35 anys veritables actors d'integració i de cohesió social, promotors de la llengua i de la cultura catalanes i catalitzadors de la modernització de la societat. I tenim vocació de continuar desenvolupant polítiques socials actives per combatre les desigualtats creixents.
En aquestes últimes dècades hem madurat. Ara som capaços d'atendre les necessitats urgents del dia a dia i planificar el futur de les nostres ciutats i a més a més fer-ho pensant que els nostres municipis no són un oasi enmig del desert. Planificar projectes estratègics per a les nostres ciutats sense tenir en compte les potencialitats dels municipis que ens envolten i així aprofitar-nos de possibles sinergies seria una irresponsabilitat.
La coordinació que fem l'Hos-pitalet i Barcelona amb el Mobile World Congress és un exemple clar de com un projecte s'ha de dur a terme amb una estratègia col·lectiva que ens repercuteix a tots positivament. El projecte de futur de l'Hospitalet, doncs, no l'estem plantejant d'esquena a Barcelona o a l'àrea metropolitana. Més enllà del dia a dia, el futur econòmic l'hem de pensar en clau d'àrea metropolitana, ja que és l'element que ens uneix i ens fa forts per competir amb la resta de mercats.
Des de l'Hospitalet aportem valor afegit a l'economia de Catalunya i potenciem la nostra millor marca internacional, econòmicament parlant, que és la marca Barcelona. Hem consolidat el nostre Districte Econòmic i la plaça d'Europa com un gran motor de l'economia catalana.
Tinc el convenciment que se sortirà de la crisi des del món local, avui dia som l'única administració que trepitgem el carrer i que coneixem quines són les necessitats reals dels ciutadans. Avui el factor de cohesió social més important és l'ocupació i plantegem la gran majoria dels nostres projectes per generar-ne. Un exemple d'aquesta manera de fer i d'entendre la nostra realitat són els dos projectes que vam presentar fa uns quantas dies i que reuneixen aquestes característiques: visió metropolitana i generació d'ocupació.
Convertirem l'avinguda de la Gran Via en un passeig fins al riu, donant continuïtat al tram que arriba fins a la plaça d'Europa. Amb la transformació de la Gran Via oferim també a l'àrea metropolitana un espai de desenvolupament econòmic estratègic en el sector de la biomedicina, que atreu i genera més oportunitats d'ocupació. Parlem d'urbanisme al servei de la transformació econòmica i social. I ho farem sense que això costi cap euro als ciutadans de l'Hospitalet.
També crearem el parc de Cal Trabal. Les seves 25 hectàrees el convertiran en un dels parcs més grans de tota l'àrea metropolitana i permetran conservar el nostre passat agrícola i preservar el patrimoni, i a la vegada, integrar el riu Llobregat a la ciutat.
Un altre element estratègic de futur per a qualsevol societat és la cultura. Creiem que invertir en cultura és una manera de generar cohesió i d'estimular el progrés, però també una estratègia per desenvolupar l'economia i generar ocupació. Ara que el món cultural es veu una mica abandonat per les administracions, la nostra aposta per la cultura es concreta en la creació del Districte Cultural, una àrea urbana de centralitat al municipi i a l'entorn metropolità, un lloc de trobada de la indústria cultural, de creadors i d'espais de programació cultural.
Notícies relacionadesAvui els ajuntaments som més necessaris que mai per garantir l'Estat del benestar. Som el motor que cal per sortir de la crisi sense deixar ningú enrere. Els alcaldes i les alcaldesses sabem que no és temps de lamentacions per la duresa de la crisi o pel maltractament d'altres governs.
Ara més que mai la ciutadania necessita el nostre lideratge, la nostra imaginació, la nostra reivindicació, el nostre diàleg, la nostra valentia, el nostre realisme i la nostra decisió per afrontar els problemes. Alcaldessa de l'Hospitalet.