El Regne Unit, dimensió desconeguda

1
Es llegeix en minuts

Només la imminència de la cita amb les urnes, dijous que ve, ha animat una campanya electoral britànica poc habitual. Semblava despertar més interès fora del Regne Unit que dins, particularment per la qüestió europea i una hipotètica sortida de la UE. Fins i tot els líders han evitat contactes directes amb els electors. El que explica aquest retraïment és l'horitzó que s'acosta guanyi qui guanyi. El Regne Unit camina cap a una dimensió desconeguda. Segons tots els sondejos, cap dels dos grans partits aconseguirà la majoria absoluta -tots dos es mouen al voltant del 30% de vots- i un d'ells haurà de pactar amb una formació política menor. El conservador David Cameron ha governat en coalició amb els liberaldemòcrates, però ara l'espectre polític s'ha ampliat amb l'aparició del xenòfob UKIP, els Verds i, molt particularment, el Partit Nacionalista Escocès, que d'una presència marginal al Parlament de Westminster pot passar a ser el tercer partit. La fragmentació política és un fenomen de molts països, però al Regne Unit, amb el seu històric bipartidisme, obre moltes més incògnites.

Notícies relacionades

Cameron confia que la sortida de la recessió i el puixant creixement econòmic li donin un segon mandat a Downing Street. Compta amb el suport obert de dos pesos pesants sociològicament oposats com són el selecte setmanari The Economist i el diari sensacionalista The Sun, milionari en lectors. No obstant, allà, com aquí, la millora econòmica no arriba al votant del carrer. L'abisme entre rics i pobres sempre ha estat molt gran al Regne Unit, i amb la política de retallades portada a terme pel Govern conservador la bretxa ha augmentat.

El Partit Laborista, fins ara sense rival en l'àmbit de l'esquerra al Regne Unit encara que en molts aspectes les seves polítiques no difereixin gaire de les de la dreta, té avui al davant el nacionalisme escocès, amb uns postulats molt més esquerrans, i es dóna per fet el final de la històrica hegemonia labour a Escòcia. Ed Milliband, un líder amb poca empatia, ha hagut de treure del bagul algunes idees del vell laborisme per combatre el partit de Nicola Sturgeon. Com passa sempre al Regne Unit, les eleccions es resoldran a les circumscripcions marginals. Lib-Dem, UKIP i els Verds aconseguiran pocs escons, certament, però serà decisiva la seva capacitat de robar vots als dos grans partits.