2
Es llegeix en minuts

L'edat és una de les variables més significatives a l'hora d'analitzar el mercat de treball, juntament amb el sexe o el nivell de formació assolit. D'aquestes variables en depenen les probabilitats de trobar feina (i de perdre-la) i de quin tipus de feina es tracta en termes de temporalitat, parcialitat o salari. En el cas de les persones més joves, tot i ser quan el mercat de treball no tenia en l'atur el seu principal repte, preocupava especialment la dificultat de poder accedir a una primera feina, així com la dificultat de consolidar una trajectòria laboral coherent i estable.

Amb l'arribada de la crisi econòmica i, sobretot, laboral, aquestes dificultats certament encara hi són. El camí vers la feina és cada cop més llarg; apareixen noves figures interposades que acaben configurant un pseudomercat de treball en forma de pràctiques curriculars o bé pràctiques que no suposen relació laboral en tant que la persona jove (o no tan jove) estigui realitzant una formació reglada. A hores d'ara podem dir que hi ha tot un mercat de treball per esdevenir becari. En aquest camí, també cal encarar els nous cants de sirena que insten a ser valent i emprendre. Si abans de la crisi era l'època del jo no sóc tonto i per això «deixo els estudis, em poso a treballar i m'hipoteco», el nou context laboral sembla haver descobert la píndola miraculosa contra l'atur amb un no siguis tonto i emprèn. Certament les persones joves no ho tenen fàcil i se'ls ha girat feina per trobar-ne una.

La xifra d'atur dels joves, que tradicionalment ha doblat la xifra d'atur global, va fer finalment que sonessin les alarmes. L'atur juvenil espanyol ha cridat l'atenció tant a nivell nacional com internacional fins arribar a fer-nos pensar erròniament que el problema de l'atur era únicament un problema d'atur dels joves. Tot i que els pes dels joves en el conjunt del total de persones aturades de fet ha disminuït, han centrat l'atenció i acaparat els recursos cada cop més escassos destinats a les polítiques actives d'ocupació. Els recursos dedicats no semblen haver funcionat, tal com era d'esperar segons les avaluacions realitzades d'aquest tipus de mesures específiques per a joves.

Notícies relacionades

La situació dels joves, per altra banda, s'ha de posar en context en relació a d'altres cohorts d'edat. Si ens fixem en el moviment del mercat de treball, veiem com els joves no ho tenen fàcil però són els què millor s'han adaptat a una nova dinàmica laboral per la qual pots anar entrant i sortint d'un mercat de treball cada cop més estacional. Així, les probabilitats de perdre la feina són més grans si ets més jove, però alhora, els més joves tenen més probabilitats de trobar-ne. Pels més grans de 45 i, especialment, de 55 anys succeeix tot el contrari: menys probabilitats de perdre la feina però si la perden, poques probabilitats de tornar-ne a trobar una de nova. Malauradament cal continuar parlant d'atur dels joves, d'atur dels grans, dels que no tenen formació, dels que ja no cobren la prestació, dels que no la poden cobrar, dels aturats de llarga durada,... si més no, parlem-ne.

Firma també aquest article Desirée García, de Càritas Diocesana de Barcelona.

Temes:

Atur