Mentides anticipades
En totes les seves gires televisives, a la mínima ocasió, Oriol Junqueras col·loca exemples de la seva tasca al capdavant de Sant Vicenç dels Horts. Si ens el creiem, la seva alcaldia anticipa les prioritats amb què es gestionarà la futura república catalana. Com que ni el presentador ni els tertulians tenen idea de les xifres que exhibeix, no hi ha discussió possible, i Junqueras comença les seves benaurances posant-se la medalla social. És l'alcalde que està al costat dels que pateixen, i que ha aconseguit multiplicar per cinc en uns casos i fins per 13 en altres, afirma, la despesa assistencial, educativa i social. No obstant, cosa que mai diu, el pressupost global de l'ajuntament ha baixat des del 2011, de manera que la seva gestió més aviat sembla ser el miracle dels pans i els peixos. Per descomptat que no tot és mentida en el seu discurs, només faltaria tenint l'índex d'atur més alt de tot el Baix Llobregat (19%), unes 3.000 persones desocupades, de les quals la meitat no perceben cap ingrés. Però a Sant Vicenç ningú viu millor que fa quatre anys. No fotem, que diria Jaume Collboni.
Se li ha de reconèixer a Junqueras habilitat per adornar les xifres, encara que no tanta per escapolir-se de la pregunta més difícil que li han fet a la campanya. ¿Per què no ha posat l'estelada al seu ajuntament sent el líder d'ERC? Primer va al·legar que ningú l'hi havia demanat, i després que no tots els regidors ho volien. Ell és abans que res un demòcrata, «evidentment», paraula que repeteix sempre que alguna cosa ofereix dubtes. Però, sorpresa, resulta que el seu municipi forma part de la secessionista Associació de Municipis per la Independència (AMI), i tampoc tots els grups hi estaven d'acord quan es va decidir. Però això no s'exhibeix al balcó de l'ajuntament.
Notícies relacionadesL'estelada, en canvi, li podria treure vots, i Junqueras sap que al seu poble no hi ha gaires independentistes. El 2011 no va concórrer sota les sigles d'ERC, sinó en una llista camuflada, gairebé ningú el coneixia, i només l'aliança amb CiU i ICV-EUiA li va permetre arrabassar l'alcaldia al PSC, la força més votada. Veurem què succeeix aquest diumenge. Si després de quatre anys d'enorme protagonisme mediàtic no guanya, potser s'haurà de començar a plantejar la seva data de caducitat.
Qui ja s'ha fet aquesta pregunta és Artur Mas. Ho va fer davant sor Lucía Caram, una monja enamorada, amb l'excusa de parlar de la pobresa. Enamorada no de Déu, sinó del president. Deu ser per això que la germana és cega davant la corrupció de CiU i la hipocresia dels que l'envoltaven, o es negués a admetre que estava entrant en campanya a favor de Xavier Trias. Mas diu que podria deixar-ho si els resultats no l'acompanyen al setembre. Però en la coda final afegeix que un polític pot també posar fi voluntàriament a la seva caducitat no presentant-se a les eleccions. Veurem si al final això del 27-S no és més que una altra de les seves mentides anticipades.