INTANGIBLES
El que paguem a Hisenda
Ja vaig parlar d'aquest tema en un altre article (EL PERIÓDICO, 12/3/14). Resumeixo la situació a data d'avui. El lector ho pot veure en un breu vídeo de YouTube, «quant paguem d'impostos a Espanya», l'autor del qual desconec i a qui per tant no puc donar reconeixement per la seva aportació. Curiosament el vídeo només l'han vist unes 1.000 persones… Un vídeo de «famosos» rep de mitjana unes 100.000 visites i, si és molt popular, fins i tot un milió. Ja es veu que això dels números ens interessa menys. Però anem a les dades, que agafo de l'esmentat vídeo i que he contrastat amb la realitat.
Un empresari paga a un empleat 2.000 euros al mes. Aquest és l'anomenat cost empresa. D'aquests, 511 van a la Seguretat Social per cobrir pensions de jubilació, desocupació i sanitat. Per tant, l'anomenat «salari brut» de l'empleat és de 1.489 euros. El 40% dels empleats a Espanya cobra menys que aquests 1.489 euros. Aquest és el salari que l'empleat veu a la nòmina. Però no veu que el seu salari en realitat és de 2.000. Em pregunto per què l'Administració continua sent tan poc transparent i no posa a la nòmina tot el que cobrem i paguem d'impostos.
Al salari brut de 1.489 euros s'hi ha de restar la part de Seguretat Social, anomenada «per compte del treballador», és a dir, la que sí que veu a la nòmina. Són 96 euros. L'empleat es pot enganyar pensant que amb 96 euros al mes tindrà jubilació, medicines gratis i assegurança de desocupació. La realitat és que tots aquests serveis li costen 607 euros o un 30% del seu salari o cost laboral.
Després ve l'IRPF, que són 166 euros. Per tant, la quantitat neta a percebre, és a dir, el que l'empleat rep al banc, són 1.228 euros. No està malament. Però ja ha n'pagat 772 de Seguretat Social i IRPF. És a dir, gairebé un 40% del seu salari, que són 2.000 euros, se n'ha anat en impostos.
Fins aquí els impostos directes. Després vénen els indirectes: IVA, alcohol, tabac, gasolina i els municipals (IBI, impost de circulació, taxa d'escombraries...). En números rodons, representen un 20% del consum total. És a dir, si l'empleat gasta 1.200 euros al mes, cosa més que probable, 240 són d'impostos.
Notícies relacionadesEl total d'impostos pagats són 1.012 euros al mes. És a dir, la meitat del salari de l'empleat mitjà espanyola se'n va a l'Administració.
¿I això és molt o és poc? Uff, això donaria per a rius de tinta, i molt esbiaixats segons el perfil ideològic de cadascú. A mi em sembla moltíssim. No obstant, resulta que a França, la suma d'aquests tres impostos (IRPF, IVA i Seguretat Social) representa el 35% del PIB; a Itàlia, el 31%, i a Espanya, el 26%. Amb aquestes dades megamacro sembla que a Espanya paguem pocs impostos. Com se n'assabenti Cristóbal, apaga i walking! Però em pregunto, ¿no deu ser que són encara molts els que amb prou feines si paguen res i així la resta hem de pagar massa?