Els drusos de Síria, entre l'espasa i la paret
En la guerra civil de Síria tot és susceptible d'empitjorar. Ja semblava bastant complex entre els quatre sectors en guerra: lleials a Baixar al-Assad, opositors islamistes i de l'Exèrcit Sirià Lliure (FSA), el moviment kurd i l'Estat Islàmic (IS). Ara, l'escenari empitjora. Si l'Iran i els xiïtes del Líban recolzen el Govern; Turquia i els monarquies del Golf ho fan als rebels del FSA i els islamistes. Entre aquests, en un lloc predominant hi ha el Front Al-Nusra, marca d'Al-Qaida a Síria i detonant del conflicte que està a punt d'esclatar.
A mesura que l'exèrcit sirià va perdent posicions es fa més clar que la seva alternativa no pot mantenir cohesionada Síria. Un cas és el de la minoria drusa, ètnicament àrab i repartida essencialment entre Síria, Israel i el Líban. Gran part dels musulmans la consideren una heretgia. El motiu és que accepten la reencarnació, no practiquen el Ramadà ni el pelegrinatge a La Meca, no consideren Mahoma l'últim profeta, creuen que Déu es pot encarnar en homes i mantenen postulats gnòstics. El seu nom prové del turc Ad-Darazí que va estructurar el moviment dotat de cultes esotèrics. Perseguits durant segles, els drusos van optar per forjar comunitats secretes que no accepten conversos i a més practiquen la 'taqiyya' dels xiïtes: mantenir en secret la doctrina.
Els drusos de Síria, unes 700.000 persones, són sobretot a la regió de Jabal al-Druze, a la província de Suweida. Altres nuclis importants són els Alts del Golan o a la zona del nord oest de Khabal al-Sammaq, a la província d'Idlib on en viuen uns 30.000 repartits entre 17 poblacions. Generalment han tingut bones relacions amb el govern sirià. Quan el 2011 va esclatar el conflicte, els tres caps religiosos drusos de Síria es van posicionar a favor d'Assad però es van negar a delatar als drusos que abandonaven l'exèrcit sirià.
Encara que van voler restar neutrals en el conflicte, els drusos estan amenaçats per dues forces. A l'oest el Southern Front, l'aliança islamista que inclou l'Al-Nusra. A l'est l'IS és només 60 quilòmetres de Jabat al -Druze. L'exèrcit sirià, lleial al govern, ha col·lapsat en la zona. El 9 de juny va caure la base de la 52a brigada en mans precisament del Southern Front que va avançar sobre Khabal al -Druze. L'endemà, membres de Nusra assassinaven una vintena de civils drusos en la província d'Idlib. Només un mes abans Nusra havia afirmat que no atacaria les minories religioses com sí fa l'IS. Però Nusra va fer acte de penediment i va dir que jutjaria als culpables. A l'altre costat de la balança cal dir que membres de Nusra van obligar a convertir-se, el passat 1 de febrer, els drusos de Khabal al-Sammaq. A canvi de convertir-se i destruir les tombes dels seus avantpassats, Nusra al seu torn es va comprometre a no matar ni imposar la xaria en la comunitat drusa. Tot plegat no difereix gaire de l'actitud repressiva de l'IS contra la minoria drusa. L'acord va ser negociat pel cabdill drus del Líban, Walid Jumblatt, directament amb el grup fonamentalista. Jumblatt ha apostat fort per l'oposició siriana i, quan aquesta ha quedat en mans dels fonamentalistes, ha preferit negociar amb ells que tornar a posicions pro-Assad.
En aquest marc apareixen els drusos d'Israel on viuen uns 140.000 dels quals 23.000 els Alts del Golan sota administració israeliana. Els drusos, principalment a Galilea, estan ben integrats en la societat israeliana encara que els del Golan segueixen lleials a Síria. El drus Ayoub Kara, per exemple, forma part del govern pel partit Likud. La presència drusa en l'exèrcit israelià no és menor. Són aquests sectors els que estan pressionant de forma clara perquè Israel intervingui en el conflicte sirià i protegeixi la minoria drusa. Fins i tot han realitzat manifestacions en aquest sentit. El 15 de juny, els drusos d'Israel van celebrar una gran concentració, i no és la primera, demanant ajuda per als seus germans de Síria. Demanen una intervenció israeliana. De fet Israel ja ha advertit Nusra que no ataqui la comunitat drusa de Síria. Els islamistes n'han fet cas omís i des de fa cinc dies estan posant setge a Hader, una població de 25.000 drusos al costat de la frontera israeliana.
Tot plegat deixa els drusos entre l'espasa islamista, de Nusra o de l'IS, o bé la paret israeliana. ja que el suport hebreu els debilitaria dins de la comunitat àrab. A més el govern sirià sembla rentar-se'n les mans. Després de prometre defensar-los, fa només 10 dies una milícia drusa va haver d'intervenir per evitar que l'exèrcit retirés armament de Jabato al-Druze per portar-lo cap als feus del govern al nord. Abandonats, no tenen on elegir per sobreviure en un escenari on no hi ha sortida.