Romeva, el bàlsam dels 'indepes' d'esquerres
Raül Romeva, eurodiputat d’{ICV}, en una entrevista a Catalunya Ràdio. /
Els independentistes d'esquerres han viscut les últimes hores amb el cor dividit. La llista de les entitats sobiranistes amb polítics en actiu de CDC i ERC, és a dir, amb Artur Mas i Oriol Junqueras, era una solució electoral molt satisfactòria per al 'tietisme', per als més convençuts, però tancava el perímetre amb els indecisos, aquells que no tenen clar si la independència és la solució per a Catalunya. L'anunci del preacord Mas-Junqueras suposava, per als 'indepes' d'esquerres, una galleda d'aigua freda perquè el president se sortia amb la seva i, d'alguna manera, salvava la pell amb un canvi d'ERC per UDC. El desconcert a les files republicanes coincidia amb l'eufòria descontrolada dels convergents, i el primer 'frame' de l'acord d'ANC, Òmnium, AMI -es van oblidar de Súmate, una desconsideració- amb CDC i ERC semblava més una sortida per animar els sobiranistes deprimits per la victòria d'Ada Colau a Barcelona i la irrupció demoscòpica d'una Catalunya en Comú de Podem i ICV que no una aposta per ampliar el perímetre de l'independentisme dels últims anys. Era un salvavides per a l'hàbil president Mas i una renúncia, massa generosa, per part de Junqueras.
FEDERALISTA DESENGANYAT
Notícies relacionadesNo obstant, l'anunci d'aquest dimecres dels tres primers noms de la llista independentista per Barcelona suposa un lleu gir en l'ànim dels independentistes d'esquerres que començaven a plantejar-se el seu vot per la CUP per evitar donar suport a una CDC refundada i maquillada en la llista 'unitèria'. El nom de Raül Romeva com a número u de 'la llista' per Barcelona és un gest a ERC i pretén ser un tap a la fuga de vots d'esquerres -o anti-CiU, que 'd'haver-n'hi n'hi ha'- cap a la CUP o la candidatura que s'estigui articulant entre Podem i ICV. Romeva va ser eurodiputat per ICV-EUiA i va deixar la militància d'Iniciativa, dolorosament, després de convertir-se a l'independentisme i observar que els de Joan Herrera, el seu amic personal, no es movien més enllà de la defensa del 'dret a decidir' dels catalans. L'operació Romeva, doncs, s'ha d'interpretar en clau 'gir a l'esquerra', cop baix als 'podemites' i el món d'Iniciativa.
Carme Forcadell i Muriel Casals són, per contra, els noms que poden satisfer més el 'tietisme' independentista. Són noms de bandera de l'Assemblea -l'actual president, Jordi Sànchez, seria motiu de polèmica per les seves maniobres clandestines per posar l'ANC al servei del president- i d'Òmnium, les dues entitats que han tingut un protagonisme rellevant durant el procés.