Al contraatac
Article 44
Tot l'estiu que debatem sobre la crisi de Grècia i el seu intent d'aturar la política d'austeritat que governa Europa. Al final, un tercer rescat a preu de fons de garantia, la dimissió de Tsipras i la convocatòria d'eleccions. La meva pregunta va dirigida a aquells que defensen aquesta política d'austeritat. ¿Per què només és consentida o esmentada respecte a retallades i ignorada quan es parla d'ajudes o baixades d'impostos? ¿Per què seguim unes directrius i altres no? Fa uns dies, a propòsit dels Pressupostos Generals de l'Estat, el ministre d'Economia va tallar l'aixeta de l'esperança en la rebaixa de l'IVA cultural, que des del setembre del 2012 tributa el màxim del 21%. A penes 24 hores abans, Andrea Levy havia avançatque el programa electoral del PP inclouria rebaixes fiscals com la baixada d'IVA en cine i teatre.
Un vodevil és el que escenifiquen aquests dies els polítics amb l'objectiu de més rèdit en les generals, i a penes importen els desmentiments o les promeses a l'aire. Segueixo preguntant-me: ¿per què estem amb el debat sobre si s'ha de modificar la Constitució, si part del que hi ha escrit es llegeix més que es compleix? Per seguir incidint en el tema, l'article 44 de la Carta Magna recull el dret que tenen tots els espanyols d'accedir a la cultura. Si es parteix d'aquesta premissa, l'IVA cultural que hauria d'aplicar l'Estat espanyol seria el superreduït del 4%, perquè la cultura és una necessitat i no un luxe. En contra de la tendència europea, es va decidir aquesta pujada de 13 punts, prioritzant l'augment d'ingressos tributaris a un preu devastador: la recessió del mercat cultural, amb pèrdua de llocs de treball i produccions i escassa competitivitat a Europa.
'Marca Espanya'
Notícies relacionadesUna de les grans actrius del nostre país, Aitana Sánchez-Gijón, ha sigut l'última a presentar la queixa; a udolar per la ferida oberta de la nostra maltractada cultura. Ho feia hores després de les paraules de Luis de Guindos i va titllar la negativa d'«irresponsabilitat», encara que no estava sorpresa, perquè la reacció del ministre segueix embastant «el conte de Pere i el llop» del Govern, amb desenes d'anuncis fallits sobre la baixada de l'IVA cultural. Aitana no està sola, és una més d'un gremi castigat ¿per les seves protestes passades? Alejandro Sanz s'hi va sumar al maig i va llançar una màxima ara famosa: «A Espanya se la coneix més per Picasso que per Rajoy».
La marca Espanya, tan defensada, tan exhibida, sembla ser un eslògan més, dues paraules buides de contingut, si a penes protegim el que és nostre. L'Europa de l'austeritat recomana protegir la nostra indústria, ser competitius davant d'altres, i nosaltres escoltem les seves directrius tenint l'IVA cultural més alt i negant-nos una vegada més a abaixar-lo. El llop, en aquest cas, acaba menjant-se el Pere.