Retorn amb trampa de la paga extra del 2012
Amb caràcter d'urgència, el Govern de Mariano Rajoy ha posat en marxa els mecanismes legals per poder retornar als empleats del sector públic estatal el 26% de la paga extra que van deixar de percebre el desembre del 2012, o el percentatge equivalent d'una catorzena part de les seves retribucions anuals totals en els casos en què no es cobrés l'extra de Nadal.
La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, estava exultant en mentre feia l'anunci, divendres. I encara se la veia més feliç quan va afegir que aquesta pagueta es notarà amb claredat perquè es farà «mitjançant una nòmina separada». Encara que la supressió per llei de la paga del 2012 va afectar tots els empleats del sector públic (estatal, autonòmic, local i universitats), el retorn del 26% només està pensat per als funcionaris de l'Administració central, perquè es pagarà mitjançant un crèdit de 252 milions d'euros, al qual el Govern central pot accedir perquè, va explicar la vice, ha reduït el seu dèficit. Que és el mateix que dir que altres administracions que no han quadrat prou els seus comptes o que no tenen accés al crèdit tampoc podran tornar aquesta part de l'extra. És un matís important, sobretot a tenir en compte quan en els pròxims dies es comenci a acusar algunes autonomies i ajuntaments de no fer el mateix esforç que el Govern central per compensar el sacrifici dels seus empleats durant la part més dura de la crisi.
La forma de pagament d'aquest caramel electoral també té la seva gràcia. Resulta que el superlegalista govern del PP se salta les seves pròpies lleis a l'hora d'intentar quedar bé amb els seus possibles electors. El reial decret-llei 20/2012 de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat que va suprimir la paga de Nadal d'aquell any establia, textualment, que les quantitats derivades d'aquesta mesura «es destinaran en exercicis futurs a realitzar aportacions a plans de pensions o contractes d'assegurança col·lectiva que incloguin la cobertura de la contingència de jubilació», quan les circumstàncies econòmiques ho permetin. És molt més visible a pocs mesos d'unes eleccions una pagueta a la butxaca que una aportació a un pla de pensions. I també és molt més agraït cobrar uns diners pendents uns mesos abans, encara que sigui amb un crèdit extraordinari, que haver-se d'esperar uns dies més per ingressar el total del deute, en aquest cas amb càrrec als Pressupostos de l'Estat del 2016, sense necessitat d'acollir-se a mesures extraordinàries. És clar que si es fa d'aquesta manera, el mèrit se l'emportaria el pròxim Govern que surti de les urnes al mes de desembre.