Al contraatac

2
Es llegeix en minuts

La privacitat no existeix. Ja era una sospita general, però Edward Snowden fa un temps ens ho va acabar de confirmar. Aquí no hi ha protecció de dades que valgui. La cosa és tan escandalosa que el documental Citizenfour, on el mateix Snowden i altres activistes expliquen el nivell de control que tenen sobre nosaltres, hauria de ser obligatori als instituts de secundària.

A través de la NSA, els Estats Units i els centres de poder amb els quals determini compartir la informació ens tenen absolutament controlats. Si ells volguessin, tu que llegeixes aquest article estaries exposat absolutament. Nu. Tindrien els teus whatsapps. El teu registre de trucades. Els teus moviments a través de les targetes de crèdit. Les teves consultes a les diferents pàgines web transitades. Tot el que vas penjar a Facebook. Tots els teus tuits.

Notícies relacionades

L'excusa va ser la guerra contra el terrorisme després de l'11-S. I el suposat filtre per a les bones pràctiques en la protecció de dades, el mal anomenat Safe Harbour. La realitat és que avui poden controlar i espiar qualsevol iniciativa empresarial, qualsevol relliscada personal, qualsevol indici de rebel·lió o voluntat d'oposició al sistema. Als Estats Units ho van fer possible per llei, i hi van incloure els ciutadans d'Europa de rebot. Després de l'escàndol ocasionat al saber-se que governs europeus amics havien sigut espiats per Washington, la Comissió Europea va reaccionar i des del 2013 va començar a qüestionar Safe Harbour. Té nassos que l'anomenin port segur, quan una sentència acaba de deixar clar que les dades personals dels europeus emmagatzemades per empreses americanes no tenen la protecció que ens dóna la Unió Europea.

Una llum d'esperança

De totes maneres, els europeus tenim una petita llum d'esperança. A partir d'ara les autoritats espanyoles de protecció de dades poden suspendre l'aplicació del Safe Harbour, i per tant l'intercanvi d'informació amb els EUA, si tenen sospites que les normes europees no es compleixen. ¿Ho faran? Deixem-nos de formalismes. Sense la deserció de Snowden, difícilment hauríem tingut les proves de l'abús, de manera que seria preceptiu acabar ara amb aquesta fal·làcia. Estem exposats. Controlats. Despullats. La màquina és tan potent com la temptació d'abusar del món a l'abast d'un clic. Fa massa temps que cliquem acceptar a tot. A diversos innocents els van vestir de taronja i els van enviar a Guantánamo pels dubtes. A diverses empreses i governs els van espiar suposadament per error. Les nostres empremtes digitals no només no s'esborren, sinó que hi ha algú que les pot tenir ara a sobre de la seva taula. Amb aquest panorama, ¿qui s'enfrontarà a l'abús del sistema des de dins sense ser acusat de traïdor, desequilibrat o terrorista? Quan escriguin un whatsapp, pensin que hi ha més que un doble check. ¡Safe Harbour. ¡Quin valor!