Davant la cimera del clima de París

El rol de les reserves de la biosfera

Les àrees per promoure la conservació dels recursos naturals a tot el Mediterrani són bàsiques

3
Es llegeix en minuts
Imatge de Barcelona durant un episodi de contaminació, el 2013.

Imatge de Barcelona durant un episodi de contaminació, el 2013. / DANNY CAMINAL

Als estudiosos sobre el canvi global, procés dins del qual està incorporat l'escalfament global, se'ns pregunta sovint sobre les certeses científiques d'aquesta problemàtica, ¡fins i tot no és estrany que se'ns arribi a preguntar si creiem en el canvi climàtic! Com si fos una qüestió de fe. Desgraciadament, ens trobem davant la que es pot considerar la problemàtica ambiental global més notòria, sobre la qual és urgent actuar amb serietat a escala planetària, des de l'acció local compro­mesa.

D'aquí uns dies començarà a París la Cimera sobre el Canvi Climàtic COP21, la reunió anual de tots els països que volen actuar pel clima, en què és fonamental que aquests països implicats arribin a un acord per establir un compromís internacional ferm i vinculant per a la reducció dels gasos d'efecte hivernacle, i així arribar a l'objectiu establert de limitar l'augment de la temperatura global en menys de dos graus centígrads. A Catalunya, l'increment en l'últim segle ha sigut d'un grau.

D'acord amb l'IPCC (Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic), un augment de temperatura global superior a dos graus tindria, entre altres coses, un increment del nombre d'esdeveniments climàtics extrems. En aquest sentit, l'any 2009 els països van manifestar a Copenhaguen la seva voluntat de limitar l'escalfament global a aquests dos graus d'aquí a l'any 2100. Amb el fi d'aconseguir aquest objectiu, s'estima que les emissions de gasos d'efecte hivernacle (els anomenats GEI) hauran de reduir-se entre un 40% i un 70% l'any 2050, així com arribar a una taxa nul·la d'emissions de carboni a finals del segle XXI.

En el context de la COP21, el Centre Internacional Unesco per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies tindrà una participació activa en aquest esdeveniment, i concretament dins del Fòrum d'Innovació Sostenible (Sustainable Innovation Forum, SIF15). El Centre Internacional Unesco per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis, està ubicat al castell de Castellet (Castellet i la Gornal, Barcelona), i va ser inaugurat oficialment per la directora general de la Unesco, Irina Bokova, l'abril del 2014. Va ser el primer centre del seu tipus en què s'estableix una col·laboració publicoprivada en aquest àmbit. Impulsat per la Fundació Abertis i coordinat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), col·labora estretament amb el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el seu Organisme Autònom de Parcs Nacionals. El centre té com a premissa aconseguir els objectius estratègics del programa MaB (Man and Biosphere) de la Unesco, aportant assistència tècnica a través de la formació, la investigació i l'establiment de xarxes per intercanviar informació i coneixement.

Notícies relacionades

La més recent i principal contribució del centre des de la seva posada en funcionament és la creació de la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies, que té com a objectiu promoure la conservació dels recursos naturals, la biodiversitat i el desenvolupament socioeconòmic de la regió. El Mediterrani és únic per la seva dimensió cultural, social i ambiental; i la Xarxa treballa per connectar diferents reserves de la biosfera de la regió, testant iniciatives en termes de sostenibilitat, conservació de la biodiversitat i adaptació d'estratègies davant el canvi global, amb especial èmfasi en la participació de les comunitats locals mitjançant processos participatius.

Així, el centre pretén convertir-se en una plataforma per fomentar la cooperació científica i l'intercanvi d'informació entre les dues ribes del Mediterrani. Amb tot, el canvi climàtic és un dels principals reptes ambientals d'avui dia. Els seus efectes són inequívocs i s'espera que els impactes s'agreugin tant a escala local com global al llarg de les pròximes dècades. I precisament les Reserves de la Biosfera són considerades àrees de suport per a la ciència i la sostenibilitat, amb un paper essencial en la lluita contra els desafiaments del canvi climàtic a l'actuar com a àrees de monitorització a llarg termini i espais de demostració en termes d'adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic. Aquest paper se centra principalment en la promoció de bones pràctiques en una àmplia gamma de sectors, entre ells la silvicultura, l'agricultura, la ramaderia, els paisatges, la gestió dels ecosistemes i la conservació, la gestió de l'aigua, l'eficiència energètica, el turisme, l'educació, el transport o la mobilitat.