ATLL, el litigi que no s'acaba mai

1
Es llegeix en minuts

La  concessió de la gestió privada de l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) no ha abandonat la polèmica des que en l'última legislatura el Govern de CiU va dissenyar l'operació. D'entrada, es tractava d'aconseguir per la concessió 1.000 milions -nominals, no efectius- que figuressin com a ingressos del 2012 per reduir el dèficit d'una Generalitat asfixiada. L'operació, que privatitzava un servei que proveeix d'aigua uns 4,5 milions d'usuaris de l'àrea metropolitana i zones adjacents, ha tingut l'oposició -per diverses raons- de tot l'arc parlamentari català. El cas es va complicar quan Agbar, l'altra empresa que optava a la concessió, va denunciar el 2013 la irregularitat de l'adjudicació al consorci encapçalat per Acciona (i ha guanyat de moment en totes les instàncies).

Notícies relacionades

Ara ens trobem amb un fet que ja es temia. Les condicions del contracte estableixen una retribució financera fixa per a la concessionària del 9,33% durant els 50 anys de vigència, cosa que implica que el marge de maniobra amb què compta l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per negociar una reducció de la tarifa de l'aigua és molt limitat. Aquest marge, a més, és molt alt en els 10 primers anys de la concessió. L'intent de rebaixar ara un 0,7% el rebut (el primer en tres anys) pot quedar reduït a un 0,2% per unes condicions pactades en un moment en què el capital privat exigia clars avantatges per invertir en el sector públic i en què la Generalitat tenia una urgent necessitat de reduir dèficit.

A l'espera que un nou Govern pugui recórrer les condicions del contracte, es manté l'oposició a l'operació en si mateixa. Per descomptat, la CUP ja ha fet de la reversió d'aquesta privatització una de les qüestions principals en les negociacions amb Junts pel Sí (JxS) per arribar a un pacte, que se suposa que hauria d'investir Artur Mas. Però, a més a més, la qüestió es complica pel fet que Esquerra ha obert una esquerda a JxS al mostrar el seu acord amb la CUP, mentre el candidat de Convergència Francesc Homs sosté que l'operació és irreversible. El cas ATLL, a més del plet jurídic, s'ha convertit en una operació de discutible benefici per a l'usuari i en un litigi polític de difícil resolució. Decididament, les presses són males conselleres.