ANÀLISI

2
Es llegeix en minuts

Les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) referits al quart trimestre permeten afirmar que el comportament del mercat de treball al llarg del 2015 en termes d’ocupació ha sigut molt positiu i molt millor del que s’esperava. Molt pocs podien predir el que ha succeït a Espanya des del gener del 2014, moment en què l’economia va començar el camí del creixement. Ni els més optimistes pensaven tan sols fa dos anys que el 2015 el PIB creixeria un 3,2%, que és el doble del que creix la mitjana europea, ni que es crearien gairebé un milió de llocs de treball, alhora que la taxa d’atur pogués baixar del 26,4% al 20,9%. 

    Se’ns oblida que el punt de partida el 2012 era gairebé dramàtic, amb creixements negatius i amb un ritme imparable de destrucció de llocs de treball. En aquests moments hem de felicitar-nos per l’evolució positiva de l’ocupació i reflexionar sobre el camp de millora que ens queda per recuperar als que més han patit en la crisi i situar-nos en xifres raonables a nivell europeu. Resulta igual de perillós no reconèixer la bondat d’aquestes dades com pensar que tot està fet. Per exemple, encara que s’ha reduït el percentatge de contractes temporals d’un 31% el 2008 al 25% el 2015 i els contractes indefinits es mantenen a l’alça, encara s’ha de millorar l’estabilitat de l’ocupació a mesura que es consolidi la taxa de creixement econòmic. En la mateixa línia, és necessari la recuperació de part dels salaris perduts, en base a la millora de la productivitat i als resultats positius de les empreses.

    No hi ha dubte que l’objectiu és millorar la qualitat de l’ocupació, però cal tenir en compte que sortim de 9 anys de crisi, en la qual es va arribar a tocar fons, i sortir d’aquesta situació no es pot improvisar i encara menys exigir. Resulta indispensable mantenir la mateixa via de confiança de la inversió i el consum i alimentar el cercle virtuós en el qual tant ens ha costat entrar.

Notícies relacionades

Consolidar el que s’ha assolit

La creació d’ocupació es basa en un creixement econòmic sostingut, en la confiança i credibilitat dels ciutadans, juntament amb un marc laboral flexible, que permeti a les empreses adaptar-se als canvis continus que experimenta la realitat econòmica, sense que per això s’oblidi la meta a mitjà termini de millorar la qualitat de l’ocupació. Sense un Govern amb les idees clares del que s’ha de fer en els pròxims dos anys, resultaria molt difícil la consolidació del que s’ha aconseguit i evitar el risc de «engegar en orris» tot el que s’havia assolit.

Temes:

EPA Ocupació Atur