Anàlisi
Alerta, no pas alarma
Aquesta setmana, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat que l'epidèmia d'infecció per virus Zika a bona part de l'Amèrica Central i del Sud, on (argument principal) s'ha detectat un augment inusual de casos de microcefàlia, una anomalia del desenvolupament cerebral fetal amb greus conseqüències, és una Emergència de Salut Pública d'Interès Internacional. L'OMS fa aquesta declaració per permetre una millor coordinació dels esforços adreçats a controlar l'epidèmia, impulsar la recerca d'una vacuna i de forma urgent mirar de determinar si hi ha o no una associació causa-efecte en la relació infecció per virus Zika en embarassades i el desenvolupament de microcefàlia. L'Organització Mundial de la Salut, quan parla, parla per a tot el món, on la situació és molt diferent en termes de risc i preocupació. És ben cert, però, que el món actual està globalitzat, i que una epidèmia en qualsevol indret pot suposar un problema aquí a casa nostra.
Els casos de microcefàlia es concentren fonamentalment al Brasil. Hi ha dubtes respecte a quants n'hi ha realment i de quants es poden relacionar directament amb la infecció pel virus Zika. Allà, com en altres països veïns, la situació és preocupant. Estan més propers a un cert grau d'alarma. Cal dedicar tots els esforços i recursos a intentar controlar l'epidèmia: reduir el mosquit transmissor, accelerar la recerca d'una vacuna i dur a terme ràpidament estudis que permetin confirmar o rebutjar l'associació del virus Zika amb la microcefàlia.
Notícies relacionadesA casa nostra no hi ha cap alarma. Tots hem d'estar tranquils i alerta. S'ha de seguir l'evolució de la malaltia, s'ha d'intentar ajudar en tot allò que es pugui i hem de preveure com afrontar diferents escenaris possibles que, a tot Europa, indiquen que el risc de transmissió sostinguda del virus Zika és extremadament baix. Les mesures preventives comencen per reduir aquí la població de mosquit tigre. Tenim també protocols elaborats pel Departament de Salut i s'està treballant per adaptar-los constantment als darrers coneixements i informacions. Ajuden els metges i infermeres a conèixer la malaltia i a saber com sospitar-la i com actuar en cas necessari. Veurem i atendrem més casos importats en les properes setmanes. Són persones que han anat a les zones epidèmiques i han estat diagnosticades a la tornada. És altament improbable, però no impossible, que en algun moment es pugui produir un cas de transmissió autòctona: un cas de Zika en un pacient que no ha viatjat a les zones de risc. Seria notícia però no seria l'inici de cap epidèmia. Fa anys que atenem desenes de casos importats de dengue o Chikungunya (malalties similars) i no hi ha hagut cap transmissió autòctona detectable. Finalment, no hi ha restricció de viatges a les zones amb Zika, pero cal recomanar a les embarassades que no hi vagin, si és possible.
Seguirem tranquils i alerta: és la nostra feina, la de molts professionals sanitaris, una vegada més.