L'economia del Kurdistan de l'Iraq al llindar de la fallida
La situació a Bashur (el Kurdistan de l'Iraq) continua empitjorant. Als gairebé dos milions de persones acollides com a refugiades, sense gaire suport internacional, s'hi afegeix una economia en clar declivi.
Un model inviable hores d'ara
El govern autònom va provar d'aixecar una estructura econòmica no dependent del petroli i, des de l'any 2003, quan va caure el règim de Saddam Hussein, van cercar inversions estrangeres de tot tipus, per exemple del turisme. Atraure turisme a només uns pocs quilòmetres del front de guerra ha resultat una utopia. L'Estat Islàmic està situat just al sud del Kurdistan. Amb atacs constants sobre Kirkuk, Maixmur, Gever o Sinjar. Fins i tot la capital, Arbela, és amenaçada. Aixecar infraestructures ha resultat inútil i la taxa de pobresa ha passat del 3 % l'any 2013 al 12 % el 2014. Les inversions han passat de 12.000 milions de dòlars fa dos anys a menys de 1.000 milions en l'actualitat.
Deslleialtat del Govern central iraquià
A aquest factor s'hi ha afegit la constant irresponsabilitat del Govern central iraquià. 680.000 funcionaris, incloent-hi desenes de milers de militars peixmergues, fa més d'un any que no cobren el sou. Un tercer factor han estat les persones refugiades. La situació esdevé paradoxal, perquè és el Govern de Bagdad el que rep les ajudes per acollir refugiats sirians quan en realitat és el Govern kurd el que els acull. I sovint el primer no transfereix els fons al segon com a mesura de pressió política.
Onada de refugiats interns
El Kurdistan iraquià no ha tancat les fronteres a ningú. Ha acollit un gruix immens de població fugitiva, principalment àrab, però també el gruix dels cristians assiris que avui dia viuen acollits al Kurdistan. La immensa majoria de refugiats/des sirians/es a l'Iraq, un 95 %, viuen precisament a la regió kurda. El Govern presidit per Massud Barzani acull els desplaçats interns iraquians que sumen 1.910.000 persones. Tenint en compte que la població del Kurdistan autònom és d'uns cinc milions de persones, això significa que un de cada quatre habitants de la regió és, en realitat, una persona refugiada o desplaçada.
El petroli
El motiu principal de la crisi és la caiguda del preu del petroli, el producte principal de l'economia del sud del Kurdistan. Bagdad ha provat de bloquejar per tots els mitjans la venda de petroli kurd a l'exterior, a Turquia, Israel, als Estats Units o al mercat bàltic. Els esforços del Govern kurd per vendre aquest recurs natural que equilibraria la balança de pagaments han esdevingut cada vegada més inútils, perquè en poc menys de dos anys el barril ha passat de més de 120 dòlars, a principis del 2012, als 30 actuals. L'augment de producció ha empitjorat un escenari catastròfic. L'any 2014, amb un enorme esforç, es va augmentar la producció a més de 600.000 barrils per dia (bpd), però a preus corrents la regió està amb un dèficit mensual de 700 milions de dòlars.
Per acabar-ho d'adobar, l'acord de l'any passat pel qual el Govern Regional del Kurdistan aconseguia exportar 550.000 bpd a través de l'empresa estatal SOMO de l'Iraq no es va aplicar mai per part del Govern de Bagdad que continua clarament influït per l'Iran. Aquest Estat veu el Kurdistan com una competència pel seu propi petroli.
La bomba dels funcionaris
Amb l'economia al llindar de la fallida, el Govern, acusat de corrupte i nepotisme, ha decidit retallar els sous dels funcionaris. Si a Catalunya, una retallada de les pagues extres va suposar, suposa encara, protestes constants, al Kurdistan la retallada ha estat des de desembre del 50% dels salaris del funcionariat, inclosos els ministres. Això està provocant una situació cada vegada més tensa.
El deute del Kurdistan és creixent i se xifra en 16.000 milions de dòlars. Els funcionaris, a part de veure rebaixats els seus sous, es troben que ja acumulen quatre mesos d'endarreriment. Occident hi envia armes i alguna ajuda humanitària però amb això fins i tot costa de mantenir una, literalment, economia de guerra. Qubad Talabani, viceprimer ministre del Govern kurd, adverteix que comencen a patir desercions militars, ja que molts kurds s'estan jugant la vida contra l'EI i no poden ni enviar diners a la seva família.
Al llindar de la fallida
Notícies relacionadesTalabani ha estat clar: la Regió del Kurdistan de l'Iraq està en perill de ser ofegada per un "tsunami" econòmic ja que els preus mundials del petroli es desplomen i han de mantenir un esforç immens per la guerra contra l'Estat Islàmic. Els recursos que es destinen a la guerra no permeten estabilitzar la situació social. "El món se centra en la guerra contra l'Estat Islàmic, però ningú guanya una guerra en fallida". "No estem en fallida, però si no promulguem reformes estructurals i reals, la situació actual no és sostenible", afirma Talabani.
Les reformes se centraran en tres àrees: els subsidis als combustibles, el sector d'energia i la nòmina pública. En total ascendeix a 800 milions de dòlars al mes. El Govern ja ha obert el mercat de combustible a les empreses privades i considera la venda de parts del sector elèctric. Difícilment, però, tot plegat podrà aixecar una economia atrapada entre la guerra i el preu del petroli.