La UE i les dones
Perquè les europees se sentin segures
Les víctimes de la violència de gènere necessiten molt més que simples paraules de suport
Desgraciadament, l'assetjament sexual és un fenomen molt més estès del que tots desitjaríem. A Espanya afecta una de cada dues dones, amb xifres molt similars a la resta d'Europa. A més, segons les dades sobre violència de gènere de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, a Europa una de cada vint dones més grans de 15 anys ha patit una violació, i a Espanya gairebé una quarta part (22%) d'aquest mateix grup d'edat ha patit alguna forma de violència física o sexual, i un terç d'elles, violència psicològica per part de la seva parella.
Molts d'aquests casos ni tan sols es comuniquen, i són moltes les dones -una de cada quatre, segons les estimacions- que pateixen en silenci perquè s'avergonyeixen de si mateixes i no volen denunciar-ho perquè pensen que no servirà de res. No obstant, com que no n'hi ha prou amb unes simples paraules de suport, en la reunió d'aquesta setmana dels ministres de Justícia de la Unió Europea he exigit que donem una resposta rotunda al problema de les víctimes de la violència de gènere.
Evidentment, el Dret Penal varia d'un Estat membre a un altre. Això significa, per tant, que un acte de violència com és una violació es defineix i és jutjat de forma diferent en funció de l'Estat membre en el qual s'hagi perpetrat el delicte. És a dir, que les possibilitats que l'agressor d'una víctima de violència de gènere comparegui davant la justícia depenen del país en què visqui. Personalment, és el meu desig fer tot allò que estigui al meu abast per garantir que les víctimes tinguin el mateix accés a la justícia a tota la Unió Europea.
En el mateix sentit, també he proposat als ministres de Justícia dels Vint-i-vuit que la UE subscrigui el Conveni del Consell d'Europa sobre Prevenció i Lluita contra la Violència cap a les Dones i la Violència Domèstica. Aquest conveni és el primer acord a nivell europeu centrat en la violència de gènere i la violència domèstica. És una eina molt eficaç, perquè tots els països que la ratifiquin estaran jurídicament obligats a protegir i a donar suport a les dones que siguin víctimes de violència. A més a més, han de crear línies telefòniques directes, centres d'acollida, serveis mèdics i serveis d'assessorament i assistència jurídica gratuïta. Espanya ja va ratificar aquest conveni l'any 2014 i ha creat molts dels instruments necessaris per protegir les dones, però ara ha arribat el moment de fer un pas més i aconseguir que també el ratifiquin la resta d'Estats que integren la Unió Europea.
Per exemple, si una dona rep un cop o una pallissa del seu marit, la policia tindrà competències per fer fora l'home de casa per més que sigui el propietari de l'habitatge. A més, qualsevol dona que cregui que la seva vida està en perill tindrà accés a un número d'assistència telefònica gratuït, les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, en el qual rebrà assessorament i protecció immediats. Així mateix, tota víctima d'una violació podrà accedir a un centre d'assistència en què se li faciliti assessorament, assistència mèdica immediata i la prestació de serveis de policia científica.
El conveni també se centra en la prevenció. Plantar cara als estereotips de gènere i fomentar en la societat un canvi de mentalitat i d'actitud respecte a les nenes i a les dones pot salvar vides i pal·liar el patiment humà. Els països que hagin ratificat el conveni hauran d'educar i sensibilitzar tota la ciutadania, nens i homes inclosos, i formar els professionals que sigui necessari perquè puguin treballar amb dones que hagin sigut víctimes de violència de gènere o corrin el risc de ser-ho i col·laborar estretament amb les oenagés especialitzades.
Notícies relacionadesHEM DE posar fi a tota una època en què s'ha fet els ulls grossos davant l'assetjament sexual i la violència de gènere. Animo qualsevol dona que hagi sigut víctima d'un assetjament sexual o de violència de gènere a ser valenta i a recórrer a la policia. Sóc conscient del que suposa ser víctima de violència de gènere, i per això ho repeteixo una vegada més: no n'hi ha prou de rebre unes simples paraules de suport. És hora que tota la nostra societat reconegui la importància d'aquest problema i que la justícia penal de tots els nostres països col·labori perquè les dones se sentin segures als nostres carrers, al seu domicili o al seu lloc de treball. L'adhesió de la UE al conveni garantirà una resposta contundent a la violència sexual i oferirà a les víctimes els instruments, el suport i l'assessorament que necessiten amb independència del lloc de la Unió Europea en què visquin.
Comissària europea de Justícia i Igualtat de Gènere.