3
Es llegeix en minuts

A finals d'agost del 2015, la crisi humanitària dels refugiats que arribaven a Europa va afectar de ple totes les institucions europees, governs nacionals i opinió pública. Les imatges de la mort i la desesperació van commoure consciències i ens van obligar a reaccionar a tots, encara que llavors ja era massa tard.

Des d'aleshores, i malgrat les nombroses resolucions, cimeres i acords que pretenien solucionar els conflictes en origen, la distribució de refugiats i avançar en una legislació comuna d'asil europea, la situació no ha fet més que empitjorar. El 2015 van arribar 1.350.000 persones a les costes gregues i italianes fugint de la guerra, la persecució i la destrucció, principalment procedents de Síria, Líbia, l'Iraq i l'Afganistan. I no hem d'oblidar que milers d'homes, dones, nens i nenes no van arribar perquè van morir al Mediterrani o a l'Egeu en el seu intent desesperat de buscar una vida millor, o simplement una vida.

Europa està davant la pitjor crisi humanitària des de la segona guerra mundial, i fins ara s'ha mostrat incapaç d'estar a l'altura, incapaç de posar-hi remei. Així, observem amb neguit com dels 66.400 refugiats procedents de Grècia que la Unió Europea anava a reubicar, només s'han fet efectives 325 reubicacions. Pel que fa a Espanya, només s'han reubicat 18 dels 17.680 refugiats que el Govern es va comprometre a acollir al nostre país.

L'acord que van aconseguir dilluns passat els caps d'Estat i de Govern de la UE amb Turquia, que ja acull dos milions de refugiats sirians, implicaria retornar a aquest país tots els refugiats que arribin a les costes gregues, acceptar un mecanisme diabòlic de reassentar un sirià a la UE per cada sirià readmès per Turquia a canvi d'incrementar les ajudes a aquest país, incrementar els reassentaments als Estats membres, no exigir visat als seus ciutadans i avançar en el procés d'adhesió.

Jo m'oposo amb totes les meves forces als termes que estableix aquest principi d'acord entre la UE i Turquia perquè és immoral i també sembla il·legal. Immoral perquè va en contra dels principis i els valors fundacionals de la Unió Europea, que s'ha de recordar que són el respecte a la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de dret i respecte als drets humans. Senzillament, no es pot externalitzar la crisi dels refugiats, no podem regatejar amb vides humanes que tenen la mateixa dignitat que la resta d'éssers humans, no podem deportar en massa els refugiats que legítimament tenen dret d'asil per interessos electoralistes, per incapacitat, per por o simplement per pur egoisme.

I aquest preacord podria ser il·legal perquè va en contra dels tractats internacionals en matèria de drets humans que recullen el dret d'asil, com la Convenció de Ginebra del 1951 i del Protocol del 1967 sobre l'Estatut dels Refugiats, així com la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Els socialistes europeus sempre hem estat a favor d'avançar en el procés d'integració de Turquia a la UE, però no estic d'acord que es faci d'aquesta manera. No a canvi de subcontractar la crisi de refugiats i sense mencionar ni tan sols la situació preocupant de violacions de les llibertats fonamentals que tenen lloc actualment en aquest país.

Notícies relacionades

Sóc conscient de la gravetat de la situació i que hem d'aconseguir un acord amb Turquia per poder solucionar conjuntament aquesta crisi. Per això espero i insto totes les institucions europees i tots els estats membres (en especial Espanya) a estar a l'altura de les circumstàncies, que acullin els refugiats que es van comprometre a reubicar als seus territoris, i que reformulin l'acord amb Turquia perquè no ens avergonyim (més encara) de la deriva de la Unió Europea.

Tenim una setmana per canviar aquest acord. El Consell Europeu del 17 i el 18 de març no pot aprovar aquest pacte de la vergonya.