Problemes en l'aplicació d'una normativa clau

3
Es llegeix en minuts
w-ilus-4-4-2016

w-ilus-4-4-2016

Dos mesos després d'entrar en vigor la legislació sobre transparència, la informació de les webs municipals de Catalunya en lloc de millorar, ha empitjorat en alguns aspectes. I això malgrat l'esforç que estan fent molts responsables polítics i tècnics.

Cal reflexionar sobre com s'està aplicant la llei per així poder fer les correccions necessàries abans que es consolidin alguns vicis, i definir pautes que permetin que la informació sigui transparent i de qualitat, condició necessària encara que no suficient per evitar la corrupció i respondre al repte de millorar la democràcia.

Partim de l'experiència d'avaluar les webs municipals des de l'any 2012 en el marc del Mapa Infoparticipa (www.mapainfoparticipa.com). Examinem les pàgines adoptant el punt de vista de qualsevol persona interessada a obtenir respostes a quatre preguntes que considerem bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió, i quins recursos ofereixen per a la participació ciutadana. En la nova edició hem desdoblat aquestes preguntes en 52 afegint-hi algunes exigències de la llei, especialment en el terreny econòmic, però no totes, perquè el nostre objectiu no és garantir-ne el compliment sinó promoure una informació de qualitat. Els resultats els publiquem en aquest mapa que tradueix la puntuació de cada web en tonalitats per facilitar la participació ciutadana. La concessió del Segell Infoparticipa als que obtenen les puntuacions més altes ha col·laborat a millorar moltes webs. No obstant això, l'examen que estem realitzant per a la tercera edició ens ha conduït a detectar nous problemes.

La legislació sobre transparència defineix les informacions que les administracions tenen l'obligació de publicar sense que la ciutadania ho sol·liciti; en el cas català, un repertori que l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) ha concretat en 130. Tot i que aquestes informacions havien d'estar publicades a les webs a principis del 2016, avui poques compleixen els 52 indicadors Infoparticipa.

Però més greu que la manca d'informació és la confusió que s'està produint perquè han augmentat les dificultats per trobar-la, s'han multiplicat els apartats en què s'ubica, s'utilitza una terminologia opaca, administrativa, i cal seguir uns camins sovint tortuosos que condueixen a documents de vegades incomprensibles o al no res. El sentit comú no sempre és útil perquè no s'ha utilitzat per organitzar aquestes  webs. En definitiva, moltes webs resulten tan complexes que és difícil buscar i trobar la informació i comprendre-la.

Així, si fins ara es podia confiar que en l'apartat Ajuntament o Consistori es publicarien les informacions sobre els representants polítics, l'organigrama, les formes de funcionament i els documents derivats com les actes del ple o de la Junta de Govern Local, els pressupostos, la planificació urbanística..., avui cal buscar-les en aquest apartat o també al Portal de Transparència, a la Seu Electrònica, al Perfil del Contractant, a Govern Obert, Dades Obertes, Indicadors Econòmics..., sense garantia de trobar-les o que estiguin elaborades de forma comprensible i en formats reutilitzables per part de qualsevol persona, com marca la llei. De manera que documents elementals perquè la ciutadania pugui valorar els seus representants en ocasions només es poden veure en un 'pdf' del BOP o mitjançant enllaços a altres administracions no sempre actius i amb la informació actualitzada. Tampoc resulta fàcil conèixer dades econòmiques com les retribucions dels representants polítics o dels càrrecs de confiança, les assignacions econòmiques a cada grup polític; el pressupost i la seva execució; els contractes, convenis, subvencions ... I no diguem el Pla de Govern, tan oblidat com imprescindible per al bon govern i perquè la ciutadania avaluï els seus representants i aquests rendeixin comptes. Més fàcilment es troben les ordenances fiscals.

Notícies relacionades

En fi, l'aplicació de la llei de transparència està generant confusió perquè en lloc de partir de la base que tota la web corporativa ha de ser transparent, s'ha posat de moda estructurar-la en compartiments amb termes que no faciliten ni que els tècnics hi introdueixin la informació i l’actualitzin amb la màxima economia d'esforços, ni que qualsevol persona hi trobi el que la llei obliga a publicar.

És urgent consensuar criteris per a una informació de qualitat, evitant que una normativa aprovada amb tant retard respecte a altres democràcies europees provoqui més desconfiança, es converteixi en paper mullat o en paraules buides que omplen la boca de certs polítics poc interessats a respondre al repte de millorar la democràcia.