LA CLAU
Refundant el capitalisme
Les pomposes promeses de combatre els paradisos fiscals no casen amb els tractes de sotamà que fan amb ells tots els països, Espanya inclosa
/
Sembla que va ser ahir quan, després d’enfonsar-se el castell de cartes del capitalisme de casino, els líders mundials es van reunir a Washington per apuntalar-se davant els especuladors globals. Després de les vacances de luxe a l’iot del seu amic multimilionari, Nicolas Sarkozy va portar a la cimera del G-20 la seva pomposa proposta de «refundar el capitalisme» i liquidar els paradisos fiscals. Aplaudiments a la sala, rialles a l’auditori. La plèiade de mesures de la declaració final va ser llarga, i molt escasses les adoptades. El pla redemptor del líder francès es va quedar en el que era, un bonic eslògan.
Sembla que va ser ahir quan, com a peatge perquè l’espanyola Sacyr s’adjudiqués les obres del canal, el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, convidat al G-20, va firmar amb Panamà un conveni gràcies al qual Espanya excloïa el país centreamericà del llistat de paradisos fiscals. Fa l’efecte de ser improbable que l’Executiu socialista ignorés que, juntament amb les taxes del canal, la principal indústria panamenya és la fabricació de societats off shore per ocultar l’origen i titularitat de patrimonis il·lícits i desviar-los a altres amagatalls.
BPA i la seva filial andorrana
Sembla que va ser ahir quan Espanya va firmar un conveni d’intercanvi d’informació amb Andorra per excloure-la d’aquesta mateixa llista negra, acord després ampliat per Mariano Rajoy en una històrica visita al país pirinenc. Des d’aleshores, les dades comprometedores sobre el patrimoni ocult del clan Pujol flueixen cap a la justícia espanyola.
Notícies relacionadesSembla que va ser ahir, i de fet fa a penes un any, quan el Departament del Tresor dels Estats Units va denunciar que la Banca Privada d’Andorra (BPA) blanquejava a l’engròs diner negre de les màfies i el narcotràfic internacionals. La BPA, amb filial a Panamà, va ser intervinguda i liquidada per evitar mals més grans.
Després de difondre’s els papers de Panamà, que comprometen líders i celebritats d’arreu del món, els governs, començant per l’espanyol, ens prometen que ara sí que actuaran, que això dels paradisos fiscals ja no és tolerable, però de sotamà segueixen servint-se’n. I aquí seguim, refundant el capitalisme.