2
Es llegeix en minuts

El gest de les dones sirianes que es treuen el burca que les cobria després que les forces de l’Estat Islàmic han estat expulsades de la zona on viuen ha concitat una gran onada de solidaritat a les xarxes socials. No només es desfan d’aquesta peça de roba opressora sinó que sota porten vestits de tota mena de colors i a la cara hi llueixen uns somriures enormes.

De Síria no ens arriba mai cap notícia esperançadora. La guerra sembla impossible d’aturar i tot i que de tant en quan ens parlen de treves puntuals, la realitat és que la fi del conflicte no es veu per enlloc. Per això se celebra tant que ens arribin aquestes imatges de la zona de Manbij, a la regió d’Alep.

Hi ha col·lectius musulmans que reivindiquen el dret a que les dones vagin cobertes amb el vel integral. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va suspendre els articles de l’ordenança de civisme de l’Ajuntament de Reus que prohibien l’ús del burca i el niqab. L’argument del Tribunal per justificar la seva decisió va ser que vulnerava el dret a la llibertat religiosa.

És un debat que té oberta la nostra societat. A Reus, París o Brussel·les: Les dones porten el burca perquè volen o perquè els ho imposen els seus marits o familiars?

Les dones sirianes que exhibeixen la seva alegria en desfer-se d’aquesta cotilla expliquen al món que, en qualsevol cas, és intolerable que l’hagin de dur per por als que dicten les normes als territoris on viuen.

Notícies relacionades

Les fotos de Rodi Said o Jack Shahine són una alenada d’aire fresc i d’esperança enmig d’un conflicte en el qual la dona n’és víctima principal. Ens recorden que vivim en un món desigual on en uns racons discutim si les dones tenen dret a portar vel quan treballen com a funcionàries públiques i en d’altres indrets pretenen prohibir el portin pel carrer perquè han de dur al damunt una peça de roba que les invisibilitzi del tot.

El proper dia 20 es commemora el Dia Mundial del Refugiat. La vigília, el diumenge 19, s’organitzaran manifestacions arreu del món en solidaritat amb els milions de dones i homes que fugen de situacions com les viuen les dones rialleres de Manbij. El seu gest és una de les millors crides a participar en aquestes manifestacions.