El debat públic sobre l'energia
Cap a un nou model energètic
L'estratègia municipal a Barcelona aposta per les renovables i el foment de l'autoconsum ciutadà
jcortadellas10449792 barcelona 30 04 2009 la tarifa de la luz parece qu160506132009 /
El tema de l'energia està en el centre del debat públic per moltes raons. El canvi climàtic, un dels principals reptes a què s'enfronta la humanitat, té com a principal causa la nostra absoluta dependència respecte a l'ús de combustibles fòssils. Les nostres economies són absolutament dependents del flux de recursos energètics no renovables i importats de l'exterior com el petroli, el gas natural i l'urani. El sistema elèctric espanyol, dominat per unes poques empreses oligopolístiques i amb una regulació poc sensible al bé comú, es caracteritza alhora per uns preus molt elevats, uns grans beneficis privats i un enorme deute a les empreses privades avalat per l'Estat. Els estils de vida molt intensius en energia de molts conviuen amb la pobresa energètica de moltes famílies que ni poden pagar les factures dels subministraments més bàsics. En definitiva, el model energètic té enormes problemes ambientals, econòmics i socials. Transitar cap a un nou model energètic més just i sostenible és urgent i totes les administracions públiques haurien de donar prioritat a aquesta transició.
L'Ajuntament de Barcelona acaba de presentar un ambiciós full de ruta per a la transició energètica en coherència amb els passos que ja havia fet en aquesta direcció, com el compromís de Barcelona pel Clima
-presentat després d'un procés de participació ciutadana a la darrera cimera sobre canvi climàtic de París- i com prioritzar la rehabilitació energètica i enfocar el problema de la pobresa energètica no només mitjançant la imprescindible garantia de subministrament, sinó també fomentant l'eficiència i l'estalvi energètic.
Els aspectes del full de ruta energètic municipal són molts i es fa impossible recollir-los tots en unes quantes línies, però jo en destacaria alguns elements. En primer lloc, i en coherència amb una autèntica política energètica integral per part de l'ajuntament, es planteja una proposta que abasta tots els eixos sobre els quals cal actuar i amb una visió global de ciutat: ciutadania, teixit econòmic i administracions.
Un segon aspecte és la prioritat absoluta a la generació d'energia renovable i en particular a les instal·lacions d'autoconsum elèctric. Aquesta és la principal alternativa de futur: enfront de l'actual model centralitzat, donar un paper cada cop més rellevant a la que s'anomena generació distribuïda, amb múltiples punts de producció-consum. L'impuls a la proliferació de plaques fotovoltaiques als terrats d'edificis és la principal concreció d'aquesta alternativa.
Un tercer aspecte és que l'Ajuntament no només es planteja multiplicar la generació renovable als seus edificis i instal·lacions, sinó impulsar decididament la generació privada, individual o col·lectiva, que avui es troba amb multitud de traves. L'Ajuntament pot jugar un paper clau no només facilitant els tràmits administratius, sinó buscant fórmules imaginatives per promoure la producció en espais privats, des de comprar els excedents de l'electricitat produïda i no consumida fins a llogar espais per invertir en instal·lacions o moltes altres possibles formes de col·laboració públicoprivades per a la instal·lació i el manteniment de fonts d'energia renovable.
Un dels aspectes que resulta més nou és que abans d'acabar aquest mandat s'espera disposar d'una empresa pública comercialitzadora d'electricitat. Aquesta empresa seria la que proveiria electricitat a l'Ajuntament, però també oferiria electricitat renovable certificada a la ciutadania. Les famílies que avui estan pagant majoritàriament a grans empreses que representen el vell model energètic tindrien una alternativa més per comprar a una entitat al servei d'un nou model energètic (que s'afegiria a alguna alternativa ja existent per alliberar-se de l'oligopoli elèctric, la més rellevant de les quals és la cooperativa Som Energia).
Notícies relacionadeseN DARREr LLOC, el full de ruta municipal dóna una importància cabdal al paper de la ciutadania i la cultura energètica. Això inclou difondre informació sobre les fonts de proveïment energètic de la ciutat i sobre els problemes ambientals que generen i un permanent servei d'assessorament energètic que doni a conèixer al conjunt de la població les possibilitats d'estalvi, eficiència i inversió en energies renovables incloent-hi informació sobre els ajuts públics i les desgravacions existents.
Un nou model energètic no només contribuirà a fer el món més sostenible ambientalment, sinó a garantir l'accés a serveis bàsics a tota la població, a generar llocs de treball locals i a una economia menys dependent de l'exterior i, per tant, menys vulnerable a potencials crisis de provisió de recursos.