2
Es llegeix en minuts

Més de 70.000 gais procedents de mig món participen, aquests dies, a Barcelona, en els actes de la quarta edició del Circuit. Durant dues setmanes, els i les assistents es divertiran en la trentena de festes organitzades a parcs aquàtics, platges, pavellons esportius o discoteques. També s’han organitzat, paral·lelament, debats i exposicions que tracten qüestions que afecten aquest col·lectiu.

Coincidint amb l’inici del Circuit va aparèixer en un parc del centre d’Istanbul el cadàver de Mohamed Wisam Sankari, un jove refugiat homosexual sirià que havia desaparegut del seu domicili en aquesta ciutat turca. Fa cinc mesos ja havia patit un segrest. Un grup d’homes l’havia ficat a la força dins un cotxe, se l’havien endut a un bosc i l’havien colpejat i violat. Turquia no és gens amable amb els homosexuals. Al mes de juny va prohibir per segon any consecutiu la celebració de la festa de l’Orgull Gai i va dissoldre amb gasos lacrimògens la concentració dels que van insistir a celebrar-la al carrer. En la desfilada barcelonina d’aquesta festa hi van participar milers de persones, inclosa l’alcaldessa de la ciutat.

Vivim en un món farcit de contradiccions. Ho sabem i cadascú ho viu, ho pateix i ho paeix com pot. Però la rapidesa amb què ens hem acostumat que circulin les informacions aguditza aquestes contradiccions. Ens omplim la boca reivindicant un món millor, però, a vegades, sembla que només ens preocupa la part de món on ens ha tocat o hem triat viure.

Al mateix planeta que compartim més de set mil milions d'éssers humans, hi ha prop de vuitanta països on l’homosexualitat està perseguida penalment, en vuit dels quals es castiga amb la pena de mort. A 18 països, en canvi, se’ls reconeix el dret a casar-se.

Cal ser exigents en la defensa de ciutadans com Mohamed Wisam. No podem esperar que el pas del temps vagi fent caure pel seu propi pes atrocitats com el tracte que es dóna a la comunitat homosexual a mig món. Tampoc a casa nostra, on no manquen violents capaços d’apallissar una parella d’homes joves agafats de la mà, a Barcelona, divendres a la matinada, quan anaven a una festa del Circuit.

Notícies relacionades

Una opció sexual no pot ser, alhora, font de diversió en una ciutat i de terror en una altra. Ho veiem en els ulls i en les vivències que expliquen els homosexuals que demanen asil a països on les lleis els respecten més que a les comunitats de les quals fugen.

No hi ha d’haver fronteres per a aquests refugiats, de la mateixa manera que no n’hi ha d’haver per exigir als països on els amenacen, maltracten, empresonen o maten que deixin de fer-ho.

Temes:

Homosexuals