ANÀLISI
Per què els zoos moderns són beneficiosos per a la societat
Veig amb frustració l'energia i els diners malgastats en un atac emocional als zoos, en lloc d'unir esforços per la causa animal
icoy35292484 zoo160826160122 /
S'ha obert un debat disjuntiu i al meu parer poc productiu sobre 'zoos sí, o zoos no', en lloc d'un de més fructífer sobre com han de ser per convertir-se en eines de conservació de la naturalesa. És millor evitar debats abstractes que només enfronten posicions sovint sense punts de trobada.
Abans de donar resposta a la nostra visió de cap on van els zoos moderns, m'agradaria recordar que són centenaris (l'home sempre s'ha envoltat d'animals, salvatges primer, després domesticats i posteriorment de tots dos), presents en totes les cultures (no amb igual enfocament o usos), a tot el planeta (no es tracta de res local o regional com passa amb altres relacions entre animals i humans), i que a nivell mundial reben més de 700 milions de visites anuals. Al Regne Unit, la xifra és de més de 25 milions i a Espanya se superen els 12.
Una de les preguntes és la de si els zoos són necessaris quan la naturalesa i els seus animals estan avui tan a prop a través de viatges o documentals. Sembla obvi que tindrien un desastrós impacte visites massives al Serengeti per veure lleons o elefants. Només uns quants privilegiats poden fer-ho – i a vegades produint greus danys en l'entorn –. En altres, no obstant, el turisme de naturalesa proveeix d'ingressos regions pobres que així protegeixen la fauna local. Cap pel·lícula o foto podrà mai substituir el poder veure de prop un animal salvatge. Només cal veure la resposta emocional d'un nen.
INSTAL·LACIONS MÉS GRANS I NATURALS
Els zoos moderns (centres amb estàndards i inspeccions que segueixen la tendència moderna global) cada vegada exhibeixen menys espècies -en instal·lacions més grans i naturals-, espècies cada vegada més amenaçades (algunes en situació crítica de desaparèixer) i participen en grups de treball que gestionen poblacions animals perquè no es perdi variabilitat genètica (espècies que des del punt de vista genètic a vegades són més sanes que els seus congèneres salvatges, com passa amb l'escassíssim tigre de Sibèria o Amur).
Els nostres zoos, centres integrats en associacions com AIZA, EAZA o WAZA, estan orientats a tres direccions fonamentals. Primer, la conservació d'espècies amenaçades (col·laborant també amb programes en marxa en els llocs d'origen). Actualment hi ha més de 20.000 classificades com a molt amenaçades. Els zoos no en salvaran moltes, però sí que connecten la societat amb aquesta oblidada realitat. Segon, a generar actituds per part del gran públic (educació, sensibilització, inspiració) cap a problemes causats per l'home en la naturalesa. Tercer, a continuar aprenent, desenvolupant i investigant en la cura dels animals salvatges.
EL FOCUS DELS GRUPS ANIMALISTES
Notícies relacionadesEn un món desnaturalitzat i hostil per a la majoria d'animals, per la desforestació, la invasió d'espais a la recerca de recursos alimentaris o energètics, la caça furtiva, la contaminació ambiental, el canvi climàtic, la pressió del turisme, el desenvolupament de noves estructures de transport, sobrepesca... sorprèn que el focus de grups animalistes sigui contra els zoos més moderns (mai perfectes).
Tenim molt a millorar en el tracte als animals domèstics o salvatges i sobretot al nostre entorn. Veig amb frustració (i a vegades amb incredulitat) l'energia i els diners malgastats en un atac emocional als zoos, en lloc d'unir esforços per la causa animal. Per acabar en positiu, recordo que els zoos d'AIZA col·laboren amb col·lectius de tot tipus en la protecció de la naturalesa i els animals i que grans conservacionistes i naturalistes es van inspirar en la seva infància en els zoos urbans que visitaven.