Anàlisi
La ciutadania, essencial per vèncer l'afecció
lpedragosa35553471 cristina maragall160916220658 /
Cada vegada es parla més de la malaltia d'Alzheimer. Es calcula que n'hi ha més de 800.000 famílies afectades a Es-panya, 120.000 de les quals són de Catalunya. El nombre de casos està creixent a tot el món. Vivim més anys que mai, però ho fem amenaçats per una malaltia que encara no té cura. Per poder-hi fer front no hi ha cap altra drecera que la ciència, cal disposar de més i millor coneixement científic. Tradicionalment la investigació científica sobre l'Alzheimer no ha rebut la prioritat adequada ni els esforços necessaris. Segons dades del 2013, els National Institute of Health dels Estats Units, per cada dòlar invertit a investigar sobre aquesta malaltia, en dedicaven 7 per a la sida i 12 per al càncer.
L'Alzheimer és una malaltia devastadora per a qui la pateix que, a més a més, exigeix un sacrifici incommensurable del cuidador principal, que acostuma a ser un familiar directe, acompanyant inseparable durant el llarg procés de degradació personal. Tot l'entorn del malalt acaba patint-ne les conseqüències. La malaltia és lletja, sovint s'amaga, però afortunadament les coses estan canviant i cada vegada se'n parla més i més obertament. Gràcies a la investigació, sabem que l'Alzheimer té una fase silenciosa i que els danys biològics s'inicien 15 o 20 anys abans de l'aparició dels símptomes clínics. Estem convençuts que la via a seguir és alentir o aturar aquest procés silenciós mentre la persona està cognitivament sana, estratègia que compta amb consens científic a nivell internacional.
Notícies relacionadesEn aquesta nova aproximació preventiva de la lluita contra l'Alzheimer, la ciutadania es converteix en una peça essencial. Un exemple és la participació de voluntaris sans en la investigació. En aquest sentit, a la vora de 3.000 persones participen en els estudis de prevenció que portem a terme a la Fundació Pasqual Maragall. Un d'ells, liderat amb col·legues de la Universitat d'Edimburg, és un gran estudi d'àmbit europeu que té com a objectiu començar a assajar fàrmacs que endarrereixin o aturin l'aparició de símptomes d'aquesta afecció. Els voluntaris no només ens ajuden a conèixer millor la història natural de la malaltia, sinó que són pioners en la seva disposició a participar en els primers assajos de medicaments preventius.
I juntament amb els voluntaris, els donants. A la Fundació comptem amb gairebé 7.000 socis que, amb les seves modestes i valuoses aportacions, financen una quarta part dels costos anuals de les nostres investigacions. Al suport ciutadà s'hi afegeix el d'empreses i entitats, com l'Obra Social La Caixa, així com els recursos que els nostres científics obtenen, principalment a Europa. Per aconseguir solucions al repte de l'Alzheimer es necessiten molts, molts més recursos econòmics. Però podem afirmar que tenim el més important: la participació i el compromís de milers de persones que comparteixen el desig d'un futur sense Alzheimer i es posen mans a l'obra per fer-lo realitat.