Petit observatori

Santa Coloma ha inventat la 'grama'

1
Es llegeix en minuts
foto 3051450

foto 3051450

Quan jo era nen jugava amb diners inventats. Ara penso que el joc no devia ser gaire apassionant però ja se sap que quan s'és nen, i es passa un llarg estiu en un poble, es pot despertar la capacitat d'imagi­nació.

A Argentona hi havia un popular tramvia que connectava la vila amb Mataró. Un dels entreteniments consistia a recollir les tapes de cervesa i de gasosa -la majoria trobades al Casino- i posar-les sobre la via del tramvia. Quan el tramvia passava les tapes quedaven aixafades i es convertien en unes peces planes i perfectament rodones que podien assemblar-se a unes monedes. És un d'aquells records que no poden programar-se, que es conserven estranyament al llarg dels anys, petites insignificances que continuen vives en la memòria.

Notícies relacionades

Aquelles imatges han reaparegut quan he llegit que santa Coloma de Gramenet busca un nom per a la seva moneda local. Les propostes es podran fer arribar a una web municipal i a diversos punts de la ciutat o s'instal·laran urnes. Qui hagi presentat el nom que surti guanyador rebrà un xec de 500 euros en la nova divisa per gastar-lo en comerços adherits. Ben mirat, aquesta iniciativa es relaciona d'alguna manera amb la història dels diners i les monedes. En temps antics, la diversitat de monedes era notable. Potser seria exagerat dir que cada comte, cada rei tenia la seva moneda. Només recordaré un exemple: la «moneda barcelonesa», de plata, que era la del comte Borrell.

¡Quina extraordinària evolució la de la moneda! Una evolució, és clar, paral·lela a l'aparició dels grans estats. Una antiga expressió diu «diner crida diner». Avui hi ha unes monedes que superen les fronteres i el seu valor. Es podria fer una llista dels ciutadans europeus que es fan rics negociant amb dòlars. L'especulació dinerària ja és internacional. El clàssic castellà ja ho va sentenciar: «Poderoso caballero es Don Dinero». L'invent de Santa Coloma, el diner municipal, és una revolució.

Temes:

Argentona