Premi a una investigació d'EL PERIÓDICO

Periodisme imprescindible

Conèixer els casos d'abusos sexuals és una bufetada de realitat que exigeix un canvi legislatiu

4
Es llegeix en minuts
fcasals36623371 opinion  ilustracion  de leonard  beard161214185113

fcasals36623371 opinion ilustracion de leonard beard161214185113

Un sentit agraïment per a la magnífica tasca d'investigació periodística que ha portat a terme EL PERIÓDICO des que el 4 de febrer va destapar el cas d'abusos sexuals al col·legi dels Maristes de Sants i que ara es veu reconeguda amb el premi Ramon Barnils. Gràcies perquè els abusos sexuals a menors són una plaga que la nostra societat no pot permetre i que lamentablement succeeix més del que molts s'imaginen. Gràcies perquè 10 mesos de treball seriós i allunyat del morbo han provocat canvis en el nostre sistema de protecció a la infància i que estiguem més ben dotats per combatre els abusos als centres educatius.

A Espanya, les últimes dades del Ministeri de l'Interior són del 2014: 3.732 menors van patir violència sexual, cosa que augmenta en 368 casos el nombre de l'any anterior (3.364). Es calcula que fins al 15% dels menors pateixen algun tipus d'abús al llarg de la seva infància, encara que els casos que s'acaben detectant no arriben ni a l'1%. Segons els atestats policials a Catalunya, 644 menors van ser víctimes el 2015 d'aquest tipus d'abusos, 37 dels quals es van produir en centres educatius i 12 en centres de menors. Recordem que aquestes dades són únicament aquelles que han sigut denunciades. El silenci associat als abusos sexuals ens fan témer que els números són molt més alts.

Els devastadors efectes emocionals, psicològics i de desenvolupament fan que crim s'allargui en el temps a través de profundes i greus conseqüències. L'estigma i el trauma derivats d'aquesta agressió, la incomprensió i vergonya, així com que moltes vegades els abusos són produïts per persones del cercle de confiança del nen, suposen que les nenes, nens i adolescents dels quals s'abusa no ho denunciïn. I si ho fan, troben un sistema judicial hostil i poc adaptat als seus drets i necessitats.

Manuel Barbero, el pare que va denunciar els abusos soferts pel seu fill i que va destapar l'escàndol de pederàstia en col·legis dels Maristes de Barcelona, també havia sigut víctima d'un agressor sexual. Va succeir quan tenia 11 anys. Imaginin-se què va haver de sentir quan el seu fill li va explicar el seu cas. Una cosa semblant li va passar a James Rhodes, el pianista anglès que s'ha convertit en la cara més visible de la lluita contra els abusos sexuals. En una trobada que vam tenir amb ell fa uns quants mesos ens va explicar que la por més gran que tenia era que el seu fill passés pel mateix. «Quan el teu fill arriba a l'edat a la qual et van violar, tot explota, t'adones de com de perillós és el món on vius i de la seva indefensió. Quan el meu fill va fer 5 anys no vaig poder suportar tota aquesta pressió. Va ser el meu primer intent de suïcidi».

Tots fallem d'una manera o altra cada vegada que es produeix un abús a un menor al nostre país. El silenci dels que saben o sospiten. Els errors del sistema policial i judicial són còmplices. A Save the Children tenim clar que per acabar amb aquesta plaga és necessari un gran acord social. Un compromís que involucri totes les administracions i que es tradueixi en una llei per combatre la violència contra la infància que uneixi prevenció, intervenció, detecció i restauri el dany infligit. Una llei que protegeixi els nens i nenes davant de qualsevol tipus de violència i que, com es va aconseguir en el cas de la violència de gènere, la converteixi en socialment intolerable. Fins que no la tinguem, tota la resta seran pegats més o menys afortunats, però poc ambiciosos.

Notícies relacionades

Per aconseguir aquest canvi legislatiu necessitem el suport de tota la ciutadania. El treball d'investigació d'aquest diari ha fet que la nostra societat estigui molt més conscienciada i que els abusos sexuals deixin de ser tabú. Fa uns dies en aquestes pàgines es deia que 305 menors van visitar l'any passat la unitat especialitzada en abús sexual infantil dels hospitals de Sant Joan de Déu i Germans Trias. Un noi o noia per dia. Tot sembla indicar que aquest 2016 el nombre de casos denunciats serà superior.

Encara que és indignant que hi hagi un sol cas d'abusos sexuals a Catalunya, la bona notícia és que estan sortint a la llum. És una bufetada de realitat que ens indigna i que ens mou a exigir un canvi del sistema de protecció dels nens. És fonamental garantir mecanismes de denúncia que els siguin fàcils i amigables i crear espais segurs perquè els nens puguin expressar-se, tant si són víctimes com si coneixen algun cas. Els nens tenen veu i no els la podem robar. Hem d'escoltar-los. Save the Children. Sensibilització i polítiques d'infància.